Tomáš Stupavský Rôzne

Nový Stein má prvú „zelenú“. Developer získal územné rozhodnutie

Zámer premeniť areál bývalého pivovaru Stein na multifunkčný bytový komplex už získal územné rozhodnutie. Nový projekt tak má za sebou prvý významný krok. Developer YIT Reding so spoluinvestorom MiddleCap, teraz pracujú na dokumentácií pre stavebné povolenie.

Ilustračný obrázok k článku Nový Stein má prvú „zelenú“. Developer získal územné rozhodnutie
Zdroj: TASR

Nový Stein sa pretransformuje na multifunkčný mestský blok, ktorý bude pozostávať z ôsmich bytových domov v dvoch ucelených blokoch, administratívnej budovy, rekonštrukcie historickej Spilky a parkovacích miest v podobe podzemných garáží.

Ako uvádza internetový portál trend.sk, v územnom rozhodnutí sa ráta s výstavbou 294 bytov, 54 apartmánov a 840 parkovacích stá­tí.

V povolení sa uvádza, že developer má v pláne úpravu križovatky Blumentálskej s Legionárskou ulicou, rekonštrukciu chodníkov a parkovacích pásov na uliciach okolo Steinu.

Dve etapy

V prvej etape sa uvažuje o postavení administratívnej budovy na rohu pozemku oproti budove konskej železnice a blok s piatimi bytovými domami. Súčasťou prvej fázy má byť aj rekonštrukcia Spilky a vybudovanie podzemnej garáže. Druhá etapa zastreší zrealizovanie zvyšných bytov, garáží a verejné priestory.

Do dvoj až trojpodlažných podzemných garáží by sa malo vchádzať z Blumentálskej ulici. Dominantami celého komplexu bude zrekonštruovaná Spilka s kupolou a sedempodlažná kancelárska budova. Bytové domy budú mať šesť až desať podlaží.

Existujúce byty na opačnej strane Legionárskej ulice získajú viac svetla vďaka nižším budovám Nového Steinu a v neposlednom rade prielukám, ktoré vzniknú medzi jednotlivými objektmi.

Je možné, že presná štruktúra a počet bytov v projekte sa ešte mierne upraví v dokumentácií pre stavebné povolenie. Kancelárska budova má poskytnúť prenajímateľnú plochu 11-tisíc metrov štvorcových.

S výstavbou sa možno začne už toto leto

Celkovo by má byť zastavaných 40 percent pozemku. Zeleň zaberie takmer tretinu. Ako informoval portál trend.sk, s výstavbou prvej etapy by sa mohlo začať v lete alebo najneskôr na jeseň tohto roku.

Návrh vypracoval architekt Ivan Kubík, ktorý je autorom bratislavského Centralu, Iuris House či Bratislava Business Center I – V.

„Nechceme sídliskovú architektúru. Celkový koncept má za cieľ vytvoriť veľmi civilné, kontextuálne nenápadné riešenie, ktoré má pôsobiť, ako keby tam vždy bolo. Na rozdiel od iných projektov, ktoré tam silou mocou tlačili výškové budovy,“ vyjadril sa v komentári Kubík.

Okrem Nového Steinu by mali v blízkom okolí vyrásť projekty Blumental či Rezidencia Pri mýte, ktorých predaj sa už spustil.

Prečítajte si tiež: V Barcelone si technické pamiatky vážia a zveľaďujú ich. Na rozdiel od nás

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM