Maros Palesch Futbal

Nový štadión bude v Petržalke

Futbalový štadión pre slovenskú futbalovú reprezentáciu bude stáť na okraji bratislavskej mestskej časti Petržalka, pri hrádzi. Na tlačovej konferencii o tom informovali minister financií Ivan Mikloš, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol

Nový futbalový štadión s kapacitou 25-tisíc miest, ktorý bude využívať slovenská futbalová reprezentácia, nepostavia na Tehelnom poli, ale bude stáť na okraji bratislavskej mestskej časti Petržalka, v blízkosti plánovaného nultého diaľničného obchvatu Bratislavy. Štadión vznikne v spolupráci vlády, SFZ a Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý poskytne pozemky. „Tým čo župa môže prispieť a aký návrh pôjde 15. decembra do župného zastupiteľstva sú pozemky pod dnes už zastaveným projektom Danube Arény. Našou podmienkou je, aby zároveň v tomto priestore boli urobené isté služby orientované na túto lokalitu, ako plaváreň a ihriská pre Petržalčanov,“ pripomenul župan Pavol Frešo. Podľa Mikloša by mal byť materiál na rokovanie vlády o konkrétnom postupe pripravený do marca 2011.

O stavbu NFŠ v Bratislave mala záujem aj švajčiarska spoločnosť Hidber Consultants, ktorá ešte v júli 2010 poslala list ministrovi financií Ivanovi Miklošovi s tým, že štadión by chcela postaviť zo súkromných zdrojov. „Pri výstavbe počítame aj s účasťou privátneho sektora. Toto riešenie je lacnejšie a garantujem, že náš postup bude transparentnejší ako v prípade predchádzajúcej vlády,“ povedal minister financií.

Predchádzajúca vláda Roberta Fica 8. júla 2009 schválila návrh financovania výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ) na Tehelnom poli v Bratislave pre potreby slovenskej reprezentácie a uložila vtedajšiemu predsedovi vlády Robertovi Ficovi a ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi, aby uzavreli s hlavným mestom SR zmluvu o poskytnutí dotácie. Vtedajší minister financií Ján Počiatek mal na základe uznesenia vlády zabezpečiť v štátnom rozpočte na rok 2010 na výstavbu štadióna sumu 27,648 milióna eur, v roku 2011 takú istú sumu a v roku 2012 ďalších 13,824 milióna eur. Celkovo mal štát z kapitoly ministerstva školstva dať hlavnému mestu na výstavbu štadióna 69 120 000 eur.

TK_NEW_FUTB_STAD_REPRE
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM