Rôzne

Nový spoj do Kittsee? Obyvatelia prihraničných obcí by takú možnosť privítali

V súvislosti s čoraz väčšou migráciou obyvateľov Bratislavy a jej okolia do pohraničných častí v susednom Rakúsku vyšla mestská časť Rusovce s iniciatívou zabezpečiť autobusovú linku Rusovce – Kittsee. Rokovania sa začali v auguste minulého roka. Reálny posun však doposiaľ nenastal.

Ilustračný obrázok k článku Nový spoj do Kittsee? Obyvatelia prihraničných obcí by takú možnosť privítali
Zdroj: TASR

Potvrdila to Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava. „Rokovanie medzi DPB, starostom Rusoviec a starostkou Kittssee sa uskutočnilo v auguste minulého roku. Upozornili sme na skutočnosť, že v predchádzajúcom období už takéto snahy boli, ale neboli podporené z rakúskej strany s odôvodnením, že spojenie Bratislava – Kittsee je zabezpečené železničnou dopravou," zdôraznila Vachová s tým, že DPB odporučilo rakúskej strane, aby rokovala na úrovni ich krajinskej vlády o možnosti zapojiť sa do európskeho projektu cezhraničnej spolupráce pre získanie finančných prostriedkov na prevádzku linky.

„Od minuloročného stretnutia nemáme žiadne ďalšie informácie o tomto možnom projekte,“ dodala Vachová.

Prečítajte si tiež: Osud autobusu číslo 801 je stále neistý! DPB požiadal o novú licenciu na linku z Rajky po ŽST Rusovce

DPB nemôže svojvoľne prevádzkovať takúto linku a financovať ju zo sumy určenej pre dopravu v hlavnom meste. Pre zriadenie medzinárodnej autobusovej linky je potrebné splniť viacero podmienok. „Je potrebné dohodnúť sa s kompetentným orgánom v Rakúsku, teda krajinskou vládou a získať licenciu od hlavného mesta Bratislavy," vysvetlila Vachová.

Možná autobusová linka by mala viesť z Rusoviec do Kittsee a vynechať by nemala ani Jarovce, predpokladá starosta mestskej časti Jarovce Pavel Škodler. „Samozrejme, že hlavná iniciatíva vyšla z Rusoviec, my ju vítame a môžeme sľúbiť, že ten spoj určite pôjde cez Jarovce," dodal Škodler.

Potreba zavedenia linky

Obyvatelia prihraničných mestských častí v Bratislave by privítali autobusový spoj do Kittsee. Viacerí z nich tam pracujú v obchodných centrách, chodia tam nakupovať, iní majú deti alebo vnukov v škôlkach a školách. Naďa Prokešová, ktorá sa len nedávno presťahovala s manželom a synom do Wolfsthalu, upozornila aj na ďalšiu skupinu ľudí, ktorej by pravidelný autobusový spoj Rusovce-Jarovce-Kittsee veľmi pomohol.

„Je veľa rodín, ktoré sa do Kittsee presťahovali, ale deti nedostali miesto v miestnej škole, pretože tam prišli neskôr a miesta už boli obsadené. Preto naďalej musia navštevovať bratislavské školy a pre ich rodičov je to nesmierne komplikované, pretože tie deti sa nemajú ako dostať samé do Bratislavy,“ povedal Prokešová s tým, že z Jaroviec či Rusoviec by sa už deti dostali ďalej do Bratislavy pravidelným spojom MHD.

Na otázku, v akom štádiu sú rokovania so zástupcami krajinskej vlády v Rakúsku, starostka Kittsee nereagovala. Informácie nemá ani starosta mestskej časti Rusovce Dušan Antoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM