Rôzne

Nový rok budú vítať aj pacienti v nemocniciach. Na večeru majú údené

Silvestru a Novému roku je prispôsobený aj jedálniček v nemocniciach Univerzitnej nemocnice Bratislava. Režim hospitalizovaných pacientov je podobný ako v bežné dni.

Ilustračný obrázok k článku Nový rok budú vítať aj pacienti v nemocniciach. Na večeru majú údené
Zdroj: TASR

„Poslednou večerou v roku je údené s chrenovou omáčkou a zemiakovou kašou. Na Nový rok je to bravčový rezeň s prílohou. Pacienti so šetriacou diétou majú jedálniček upravený podľa odporúčania ošetrujúceho lekára,“ priblížila hovorkyňa zariadenia Petra Stano Maťašovská.

Režim hospitalizovaných pacientov je podľa jej slov podobný ako v bežné dni. Nočný pokoj je od 21.00 h, ale akceptuje sa, keď pacienti chcú o polnoci privítať Nový rok.

„Samozrejme, bez hlučnej zábavy a alkoholu. Bežné je, že si prajú navzájom všetko dobré na izbách, s personálom, telefonujú blízkym a sledujú ohňostroj z okien,“ priblížila Stano Maťašovská.

Personál v nemocnici zväčša nemá počas silvestrovskej noci čas vnímať príchod Nového roka, keďže má ísť o najrušnejšiu službu. Vlani prešlo cez centrálne príjmy UNB od noci do rána 170 ľudí.

„Dominujú úrazy a zdravotné ťažkosti z požitia alkoholu a jedla. Zábavná pyrotechnika vážnejšie zranila pred rokom deväť ľudí. V jednom prípade človeku amputovala prsty. Počas silvestrovskej noci sa vyskytujú viac než zvyčajne aj psychické ťažkosti vrátane pokusov o samovraždu. Vlani to bolo 15 ťažkých duševných stavov,“ zhrnula Stano Matašovská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM