Alexandra Húsková Rôzne

Nový projekt mestskej štvrte na petržalskej strane - Lido pre bohatých?

O nápady na obnovenie bratislavského Lida nie je núdza. Po občianskych združeniach, ktorí prišli s projektom Lido lagúny, teraz vyšli na verejnosť s plánmi aj finanční žraloci.

Ilustračný obrázok k článku Nový projekt mestskej štvrte na petržalskej strane - Lido pre bohatých?
Zdroj: magazin.novelido

„Bratislavské Lido“ sa týka územia na pravom brehu Dunaja medzi Starým mostom a mostom Apollo a ďalej k Prístavnému mostu. V minulosti vyhľadávané miesto Bratislavčanov je už desiatky rokov nevyužívané. Hlavnému mestu chýba priestor mestskej pláže – s riekou totiž nežije. Jediný pokus je zatiaľ pri Eurovei, kde sa ľudia môžu na Dunaj aspoň zblízka pozerať.

S projektom obnovenia mestskej pláže nedávno prišli vodáci a záujmové občianske združenia pod názvom Lido Lagúna. Cieľom aktivistov je obnova pláže s prístupom ľudí do vody tak, ako tomu bývalo v minulosti. Na podporu obnovy pláže spustili aj petíciu s požiadavkou, aby mesto zapracovalo jej vybudovanie do svojich plánov.

Bratislava nemá miesto, kde by sa do Dunaja dalo vojsť aspoň po členky.

Hlavné mesto má však na stole ďalší návrh na usporiadanie petržalského brehu Dunaja. Mala by tam vyrásť nová mestská štvrť „Nové Lido“ – s plážou, parkom, i výstavbou. Za projektom stojí iniciatíva, ktorú tvoria architekti z viacerých ateliérov (Marko&Placemakers, Compass architekti, Jakub Cigler Architekti) a dvaja developeri, ktorí v lokalite vlastnia pozemky (J&T Real Estate, HB Reavis).

„Nové Lido nemá so starým veľa spoločného,“ hovorí Ernest Húska, jeden zo signatárov petície. Nebráni sa však rozumnej spolupráci, za dôležité však považuje ponechanie voľného prístupu k vode pre bežných ľudí.

Čítajte aj: OBRAZOM: Takto sa kedysi Bratislavčania kúpali vo vodách Dunaja

Lido ako pláž, park i mestská štvrť

„Nové Lido“ považujú architekti za miesto, ktoré budú Bratislavčania považovať za súčasť centra mesta, kam budú chodiť po práci či cez víkendy a budú tu radi tráviť voľný čas. Ďalej to predstavuje miesto, kde budú niektorí bývať a iní zase pracovať.

„Lido v našom vnímaní znamená vytvorenie tretieho miesta mimo práce a domova, kde sa človek cíti príjemne, kde sa cíti byť Bratislavčanom,“ uvádzajú v popise tvorcovia novej štúdie.

Nový mestský park s plážou by sa tak mal podľa plánu developerov stať chýbajúcim prepojením Bratislavy. Malo by byť miesto, ktoré rozšíri jej centrum a prepojí medzi sebou izolované časti.

Dva základné priestory

Nábrežný pás – V tejto časti navrhujú v rámci iniciatívy Lido vytvoriť rozsiahly priestor pre rekreačný oddych a pohyb s vodnou plochou, nábrežným parkom ako pokračovaním Sadu Janka Kráľa.

Rekultivovať lesné porasty, vytvoriť sieť chodníkov a základnú parkovú infraštruktúru – od Starého mosta, končiac pred chráneným územím Soví les.

V centre Bratislavy tak vznikne veľká zelená plocha pre aktívne využívanie verejnosťou.Od Nového mosta až za Most Apollo bude možné prejsť po upravenom nábreží súvislou zeleňou.

Územie medzi hrádzou a diaľnicou – Smerom od hrádze až po dopravný koridor je navrhnutá nová mestská zástavba na súčasných nevyužívaných, alebo málo využívaných plochách.

Mal by tu byť mix rôznych funkcií patriacich do centra mesta – verejné priestory rôzneho charakteru obkolesené obchodmi, kaviarňami a inou vybavenosťou. Celé umiestnené v parteri obytných a administratívnych budov, pri dopravnom koridore budovy významných inštitúcií či firiem.

Päť „superpriestorov“

  1. Nábrežný park
  2. Centrálny park
  3. Námestie
  4. Mestský bulvár
  5. Office park

V súčasnosti je projekt v rovine diskusie. Navrhovatelia projektu otvárajú diskusiu a hľadajú zhodu zúčastnených. Odpoveď na využitie priestoru by mali nájsť vzájomne developeri, mesto, odborná aj široká verejnosť. „Budeme pokračovať v aktivitách vedúcich k aktualizácii územného plánu, aby sa princípy „spojenia“ stali jeho súčasťou,“ uviedli architekti na svojej webovej stránke.

Čítajte aj: Splavovanie či kúpanie v Dunaji? Vieme, za akých okolností je to možné

Zdroj:magazin­.novelido.sk

Ako by mohlo vyzerať "Nové Lido" na petržalskej strane Dunaja?
5
Galéria
Zdroj: magazin.novelido
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM