Alexandra Húsková Rôzne

Nový prepravný poriadok v MHD uprednostňuje matky s kočíkmi pred cyklistami

V septembri čaká cestujúcich v MHD viacero zmien. Zavádza sa nový vizuál blokových pokutových lístkov, menia sa zastávky na znamenie a prednosť dostávajú cestujúci pred cyklistami.

Ilustračný obrázok k článku Nový prepravný poriadok v MHD uprednostňuje matky s kočíkmi pred cyklistami
Zdroj: TASR

Dopravný podnik upozorňuje cestujúcu verejnosť, že od 12. septembra 2015 vstupuje do platnosti nový Prepravný poriadok. Zároveň nastali aj ďalšie zmeny, ktoré platia od 15. septembra 2015.

Preprava bicyklov v MHD

Prvá zmena sa týka prepravy bicyklov v dopravných prostriedkoch a to konkrétne v bode, ktorý hovorí o preprave bicyklov na všetkých linkách MHD v dňoch pracovného voľna a pracovného pokoja, pokiaľ to obsadenie vozidla umožňuje. Prednosť tu dostávajú cestujúci pred cyklistami, týka sa to najmä cestujúcich matiek s kočíkmi.

Dopravný podnik Bratislava k tomuto kroku pristúpil z viacerých dôvodov: v prípade prepravy bicyklov, ktorá bola najmä v letných mesiacoch frekventovaná, sa často stávalo, že z dôvodu prepravy bicykla sa do autobusu, či električky nedostala mamička s malým dieťaťom a kočíkom, ktorá musela čakať na ďalší spoj.

Prečítajte si aj: Viete ako nastupovať s detským kočíkom do MHD?

Dopravný podnik eviduje množstvo takýchto prípadov a považuje z humánneho aj etického hľadiska za dôležitejšiu prepravu mamičiek s kočíkmi ako bicykle. „Veríme, že cyklisti budú k tejto zmene ústretoví a pochopia dôvody, ktoré viedli DPB k tejto zmene,“ vyjadrila sa Adriana Volfová, hovorkyňa DPB.

Pokuty a zastávky na znamenie

Druhou novinkou je zmena vzhľadu pokutového lístku. „Od 12. septembra 2015 sa mení aj vizuál blokovej pokuty. Nový vizuál blokovej pokuty sa mení z dôvodu lepšej evidencie úhrady pokút,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Ďalšia zmena sa týka zastávok na znamenie, nakoľko Dopravný podnik zaviedol ďalšie zastávky na znamenie. Prečítajte si viac: Od 1. septembra pribudnú zastávky na znamenie. Pozrite sa, či sa nezmenila práve tá vaša

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM