Jakub Haršany Rôzne

Nový parčík Svoradova ponúkne priestor pre oddych aj kultúru

Pamätníci si možno ešte pamätajú, kedy bol parčík na Svoradovej ulici naposledy pekne upravený a otvorený pre verejnosť. Momentálne je táto plocha nevyužívaná a opustená. To by sa však malo onedlho zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Nový parčík Svoradova ponúkne priestor pre oddych aj kultúru
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – pilotná aplikácia opatrení v oblasti zadržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí sa zanedbaný park v bratislavskom Starom Meste zmení na priestor pre oddych, rekreáciu, šport či kultúru.

Pomohla aj anketa

Park bol v minulosti súčasťou historickej Pálffyho záhrady, ktorá sa rozprestierala medzi dnešnými ulicami Zámockou, Zochovou a Palisádmi. V súčastnosti je plocha už dlho nevyužívaná, ale vďaka svojej polohe má potenciál stať sa obľúbeným miestom relaxu a oddychu. V blízkosti sa totiž nachádza Vysoká škola muzických umení, Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Základná škola s materskou školou Milana Hodžu či zariadenie pre seniorov OHEL DAVID.

S cieľom obnoviť tento opustený priestor vznikla ešte pred dvoma rokmi anketa, v ktorej mohli obyvatelia mestskej časti ponúkať riešenia, ako by sa malo s parkom naložiť. Nakoniec sa jednoznačne rozhodlo za vytvorenie oddychového priestoru s rôznym využitím.

„V novom parčíku by malo vyrásť pódium s lavičkami pre kultúrne podujatia, zóna na hranie pre deti, oddychové zóny s lavičkami a na vyvýšenom mieste pri dvoch betónových nádržiach by mala vzniknúť drevená terasa. Takisto by tu mala byť zóna s wifi,“ informovala nás Zuzana Hudeková z Útvaru hlavnej architektky. Priestor taktiež ponúkne vzorové hospodárenie s dažďovou vodou.

Čaká sa na zhotoviteľa

Termín začatia revitalizácie zatiaľ nie je známy, ale podľa Hudekovej by to mohlo byť niekedy v jesenných mesiacoch. „Momentálne je vyhlásené verejné obstarávanie, z ktorého vzíde zhotoviteľ tohto projektu,“ objasňila situáciu Hudeková.

Do pripravovaného parku mohli zavítať návštevníci minulý mesiac v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad, kedy si mohli pozrieť, ako bude park vyzerať po dokončení. Parčík Svoradova bude financovaný hlavne z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP. „Projekt bude na 85 percent financovaný prostredníctvom EHP, zvyšných 15 percent zabezpečí hlavné mesto,“ dodala Hudeková.

Prečítajte si aj: Je vaša predzáhradka ozdobou ulice? Pochváľte sa fotografiou

Parčík Svoradova
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM