Maros Palesch Rôzne

Nový most medzi Dubovou a Častou je už prejazdný

Motoristi môžu od dnešného dňa využívať namiesto provizórneho úplne nový most medzi obcami Dubová a Častá. Dnes ho oficiálne otvorili podpredseda Bratislavského kraja Martin Berta a starostovia okolitých a povodňami dotknutých obcí.

Na otvorení boli starostovia z Dubovej Ľudovít Ružička, z Častej Stanislav Jablonovský, z obce Doľany Jozef Mruškovič, z Budmeríc Jozef Savkuliak a z Píly Radovan Mičunek.

„Skutočne sa ukázalo, že kraj zareagoval promptne a rýchlo. Škody po júnových povodniach dosiahli takmer sedem miliónov eur. Vybudovanie tohto nového mosta stálo 1,4 milióna eur,“ povedal Martin Berta. Ako tiež uviedol, most, ktorý slúži pre cca 10-tisíc ľudí, je bezpečnejší a mal by zvládnuť aj väčšiu vodu.

Pod mostom ostal väčší biokoridor aj priestor na ľahšie udržiavanie čistého vodného toku. Najnáročnejšou fázou výstavby bolo osadenie nosníkov, na ktoré sa položila nová mostná konštrukcia. **„Na moste sa osadili rímsy, urobila sa izolácia, mostné závery, podkladné konštrukčné vrstvy, následne sa urobila pokládka asfaltu, osadili sa zábradlia a zvodidlá,“ **priblížil generálny riaditeľ RCB Milan Valašik.

Podľa starostov okolitých obcí má most pre miestnych obyvateľov obrovský význam. Rovnako ocenili rýchly prístup kraja, vďaka ktorému sa podarilo postaviť nový most za päť mesiacov od povodní ako aj to, že sa ho podarilo otvoriť ešte v predstihu.

Podľa župana Pavla Freša sa podarilo naplniť to, čo sľúbili ľuďom v kraji. „Dúfam, že sa nám bude dariť aj v ďalších rozpracovaných projektoch. Táto stavba je dôkaz toho, že vieme konať promptne a efektívne,“ doplnil župan.

Pôvodný most sa zrútil začiatkom júna počas prívalových dažďov, ktoré zasiahli viaceré obce Malokarpatského regiónu. Povodeň (7. Júna 2011) v Malých Karpatoch spôsobila na území Bratislavského samosprávneho kraja rozsiahle škody, najmä v oblasti od Modry po obec Doľany. Odhad nákladov na rekonštrukciu komunikácií a objektov zničených povodňami predstavuje takmer 6,87 mil. eur.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

NOVY MOST CASTA
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM