Rôzne

Novozvolený poslanec BSK M. Borguľa chce šetriť peniazmi župy. Ponúka jeden spôsob

"Nemrhajme peniazmi obyvateľov Bratislavského kraja!" Vyzýva poslanec hlavného mesta a novozvolený poslanec BSK Martin Broguľa.

Ilustračný obrázok k článku Novozvolený poslanec BSK M. Borguľa chce šetriť peniazmi župy. Ponúka jeden spôsob
Zdroj: TASR

Martin Borguľa, poslanec Bratislavy a novozvolený župný poslanec vyzýva Juraja Drobu, nového bratislavského župana, aby po nástupe do funkcie znížil počet vicežupanov s cieľom racionalizácie nákladov a efektívneho hospodárenia s peniazmi župy.

Chce znížiť počet vicežupanov

Poslanec Martin Borguľa upozorňuje, že režijné náklady na vicežupanov a prevádzku ich sekretariátov sú obrovské, a preto treba ich počet znížiť. „Vyzývam nášho nového župana k hospodárnosti a k racionalizácii nákladov na župe v súvislosti s počtom vicežupanov. V súčasnosti má Bratislavská župa až päť vicežupanov, čo je najvyšší počet na Slovensku. Neplytvajme zbytočne peniazmi na vyšší počet podpredsedov, ako je nutný pre efektívnu prevádzku župy,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

Ako Martin Borguľa uviedol, za župana Ľuba Romana mala Bratislavská župa iba dvoch vicežupanov, za Vladimíra Bajana troch. Počas prvého volebného obdobia Pavla Freša sme mali troch vicežupanov, v súčasnosti máme päť vicežupanov. Je to vôbec najviac spomedzi všetkých samosprávnych krajov na Slovensku, v ostatných majú dvoch až troch vicežupanov.

Náklady na jedného vicežupana predstavujú sumu 79 321 eur ročne. Ide len o režijné náklady, bez jeho platu. Tieto náklady pri troch vicežupanoch a päťročnom volebnom období nás vyjdú takmer na 1,2 milóna eur. „Vyzývam preto pána Drobu, aby sa vrátil k najefektívnej­šiemu variantu, ktorý sme tu mali za Ľuba Romana, teda k počtu dvoch vicežupanov. Týmto opatrením by sa nám podarilo ušetriť uvedenú sumu 1,2 milióna eur. Treba sa správať maximálne hospodárne a racionálne. Na župe nás čaká množstvo problémov. Ušetrené peniaze budeme potrebovať na dôležitejšie veci,“ povedal Martin Borguľa.

Práca na plný úväzok

Martin Borguľa zároveň očakáva, že Juraj Droba ako člen politickej strany SaS, ako aj celá strana Sloboda a Solidarita nepremrhajú svoju šancu, Bratislavská župa sa stane ich „výkladnou skriňou“ a na jej riadení nám ukážu svoju predstavu o budúcom vládnutí v našej krajine.

Podľa Martina Borguľu je tiež dôležité, aby noví bratislavskí vicežupani pracovali na župe na plný úväzok a nezastávali viaceré funkcie v miestnej samospráve, napríklad posty starostov mestských častí. „Vyzývam župana, aby do funkcií vicežupanov nenominoval takých kandidátov, ktorí budú mať kumulované funkcie v samospráve a budú sedieť na dvoch stoličkách, ale takých, ktorí budú pracovať na plný úväzok a plnohodnotne len v prospech nášho krásneho kraja,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Podľa novozvoleného predsedu BSK Juraja Drobu bude počet vicežupanov Bratislavského samosprávneho kraja závisieť od hlasovania krajského zastupiteľstva. Droba ďalej uviedol, že kraj bude pod jeho vedením príkladom efektívneho spravovania verejných zdrojov a transparentnosti.

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM