Samospráva

Novomešťania rozhodli: Peniaze od investora pomôžu bývalej železničnej stanici Filiálka

Obyvatelia bratislavského Nového Mesta sami rozhodli, ako sa minie prvých 22-tisíc eur, ktoré mestská časť získala, ako vyvolanú investíciu od jedného z investorov. O túto sumu sa uchádzalo desať občianskych projektov, ktoré sa vyprofilovali na troch verejných diskusiách.

Ilustračný obrázok k článku Novomešťania rozhodli: Peniaze od investora pomôžu bývalej železničnej stanici Filiálka
Zdroj: TASR

Obyvatelia MČ Bratislava – Nové Mesto v hlasovaní vyberali, ktoré z desiatich občianskych projektov sa budú v rámci participatívneho rozpočtu za tieto peniaze realizovať. **Najväčšiu podporu získal projekt revitalizácie bývalej železničnej stanice Filiálka. **

Participatívny rozpočet

Zapojenie Novomešťanov do rozhodovania, ako a kde použiť financie v okolí Škultétyho, pochádza z projektu participatívneho rozpočtu, ktorý mestská časť naštartovala v roku 2013.

Suma 22-tisíc eur je súčasťou celkového balíka 220-tisíc eur, ktoré investor na základe rokovaní s novomestskou samosprávou preinvestuje v prospech miestnych obyvateľov v okolí plánovanej bytovej výstavby na Škultétyho ulici.

Hlas občanov

O sumu 22-tisíc eur sa uchádzalo desať občianskych projektov, ktoré sa vyprofilovali na troch verejných diskusiách. Počas októbra mohli obyvatelia dotknutej lokality, ktorí dostali do svojich schránok hlasovacie lístky, vybrať päť z nich. Do hlasovania sa zapojilo napokon 328 obyvateľov štvrte.

Najväčšiu priazeň získal projekt Revitalizácia stanice Filiálka, ktorý sa bude v tomto prípade realizovať ako projekt verejného plánovania budúcej revitalizácie lokality na park.

Uspeli taktiež projekty Revitalizácia stromoradia na Račianskej ulici, Úprava a obnova malého parku Americká – Račianska a Rekonštrukcia schodiska na ulici Sibírska. Posledné financie na realizáciu vybojoval projekt Zelená terasa v knižnici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM