Nina Táborská Samospráva Samospráva

Novomešťania môžu opäť rozhodnúť, kam pôjdu desaťtisíce eur z rozpočtu

Aj tento rok sa môžu občania bratislavského Nového Mesta aktívne zapojiť do projektu tzv. participatívneho rozpočtu. V rámci neho môžu predkladať občianske projekty a podnety, ktorými chcú skvalitniť život vo svojom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Novomešťania môžu opäť rozhodnúť, kam pôjdu desaťtisíce eur z rozpočtu
Zdroj: TASR

O tom, ktoré projekty získajú peniaze z obecného rozpočtu na rok 2016, rozhodnú budúci rok v hlasovaní a v tzv. verejnom zvažovaní samotní obyvatelia mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Bratislava24.sk o tom informoval hovorca MČ MArek Tettinger.

Participatívny rozpočet v Novom Meste úspešne funguje od roku 2014, kedy bola spustená pilotná fáza, na ktorú bolo vyčlenených 25-tisíc eur.

„Tento rok už Novomešťania rozhodovali o prerozdelení 240-tisíc eur na rôzne projekty. Občanov sa nám takto podarilo vtiahnuť priamo do procesu rozhodovania o tom, kde a ako bude investovaná významná časť obecných peňazí,“ povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Pre rok 2016 plánuje mestská časť vyčleniť pre participatívny rozpočet ešte vyššiu sumu. Už dnes môžete prichádzať s nápadmi, ako zlepšiť kvalitu života a služieb vo vašej lokalite a prostredníctvom projektu priniesť do okolia to, čo vám tam chýba.

Peniaze z participatívneho rozpočtu sa budú rozdeľovať medzi občianske projekty (nízkonákladové občianske podnety do 5-tisíc eur, ktoré realizujú samotní obyvatelia) a zadania (vysokonákladové investície, ktoré realizuje na základe potrieb obyvateľov miestny úrad).

Podávať návrhy do participatívneho rozpočtu môžu všetci občania SR nad 15 rokov. „Hlasovať však budú mať právo iba občania s trvalým, alebo prechodným pobytom na území mestskej časti Nové Mesto s vekom nad 15 rokov,“ uviedol Lukáš Bulko, ktorý je poverený vedením Kancelárie pre participáciu verejnosti na Miestnom úrade Bratislava – Nové Mesto.

Svoje projekty a podnety môžu občania prihlásiť do konca októbra 2015 online, prostredníctvom formuláru na stránke: pr.banm.sk, alebo osobne v Kancelárii pre participáciu verejnosti na Miestnom úrade na Junáckej ulici č. 1.

Z občianskych projektov na tento rok získal najviac hlasov komunitný projekt obnovy viac ako 20 rokov opustenej vinice na Pionierskej ulici. V rámci zadaní sa najväčšia pozornosť občanov sústredila na nové cyklotrasy a opravy chodníkov.

Prečítajte si tiež: Veľké upratovanie? Zdá sa, že kompetentní sa konečne rozhýbali

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM