Adriana Banásová Správy Správy

Novodobý suvenír pre zahraničných turistov - dlažobné kocky z historického centra mesta

Zahraniční turisti si zo svojich výletných destinácií nosia kadejaké suveníry a čím bizarnejší, tým lepšie. Platí to aj v prípade nášho hlavného mesta. V poslednej dobe sa trendy stali dlažobné kocky z Hviezdoslavovho námestia.

Ilustračný obrázok k článku Novodobý suvenír pre zahraničných turistov - dlažobné kocky z historického centra mesta
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to tak dávno, čo sa na jednej zo sociálnych sietí pochválil obyvateľ Veľkej Británie netradičným suvenírom. Z Bratislavy si miesto magnetky či inej spomienkovej drobnosti odniesol domov kúsok mesta. A to doslova.

Na jeho poličku pribudla dlažobná kocka priamo z námestia v centre. Časť dlažby sa stáva novým hitom medzi tradičnými suvenírmi a magnetky sú tak očividne out.

Problémom sú zásobovacie autá

Kocky však v rukách turistov nekončia preto, žeby násilne dlažbu rozbíjali. Pochodná zóna je ničená pod ťažkou váhou zásobovacích áut, ktoré na námestie prichádzajú počas trhov či koncertov. Uvoľnenú dlažbu potom nie je problém odniesť si ako suvenír.

„Všetko, čo je ťažšie ako človek, tú dlažbu ničí a rozbíja,“ uviedla pre Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Prečítajte si tiež: Rebríček naj miest pre život: Ako v svetovom hodnotení obstála Bratislava?

Staré Mesto sa snaží dlažbu pravidelne opravovať, aby predchádzalo jej rozoberaniu. Posledná generálna oprava prebehla pred turistickou sezónou, nakoľko sa pred tým päť rokov nerobila.

„Počas leta sme museli doopraviť niektoré miesta, ktoré boli rozbité a dlažobné kocky dokúpiť,“ informovala Gubková.

Kaucia a stánok s kockami

Hviezdoslavovo námestie spadá do pamiatkovej zóny, preto nie je možné dlažbu nahradiť inou, rovnejšou bez kociek. Riešením zo strany mesta by však bolo zregulovanie niektorých vjazdov na námestie a zavedenie kaucie.

„Tá by fungovala takým spôsobom, že každý subjekt, ktorý by na námestie prišiel s ťažkým zásobovacím autom zloží finančnú kauciu v istej výške a ak by sa následne dokázalo, že dlažba bola poškodená jeho pričinením, mesto by si vybratú sumu nechalo a použilo na opravu dlažby,“ dodala Gubková.

Po tejto úsmevnej skutočnosti Staré Mesto zvažuje, či by neotvorilo v budúcnosti stánok, kde by sa takéto dlažobné kocky s logom Starého Mesta predávali ako suvenír. Zisk z predaja by sa tak mohol použiť na upratovanie, opravu ciest či mestskú zeleň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM