Kultúra

Novinka v galérii Nedbalka. Moderné technológie vás vtiahnu do príbehov obrazov

Aplikácia v tablete zmení pasívneho návštevníka galérie na zvedavého dobrodruha. Prenikne pod povrch diela, zahrá sa a otestuje svoje znalosti.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v galérii Nedbalka. Moderné technológie vás vtiahnu do príbehov obrazov
3
Galéria
Zdroj: Galéria Nedbalka

Návšteva galérie nemusí byť iba pasívnym zážitkom pre oči. Presvedčíte sa o tom v galérii Nedbalka, ktorá predstavila novinku v oblasti virtuálneho sprievodcu slovenským moderným umením.

Pomocou revolučnej technológie„image recognition“ ponúka návštevníkom galérie aplikáciu v tabletoch, ktorá interaktívnou formou sprostredkuje multimediálny zážitok pre všetkých návštevníkov. „Ide o prvý pokus implementovať túto technológiu do virtuálneho sprievodcu galériou ako na Slovensku, tak v Českej republike. Tablety automaticky rozoznávajú jednotlivé diela a ponúkajú o nich ďalšie informácie a interaktívne odkazy,“ povedal spolumajiteľ galérie Peter Paško.

Zaostrené na mladých

Podobnú technológiu využíva aj Städel Musem vo Frankfurte. Cieľom je pritiahnuť do galérie viac mladých ľudí a škôl, ktoré ocenia aj zábavné funkcie aplikácie, ako napríklad vedomostný kvíz zo slovenského moderného umenia alebo puzzle pozostávajúce z 9, 16 alebo 36 častí obrazu.

Výhodou je aj získavanie dát o návštevníkoch, s ktorými ďalej pracuje napríklad organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourism Board.

Lákadlo nielen pre milovníkov umenia

Aplikáciu vyvinula slovenská softvérová spoločnosť QBSW, a.s. „Som rád, že spoločnosť QBSW, a.s. ako technologická spoločnosť, mohla byť pri tom keď sa galéria Nedbalka rozhodla zrealizovať projekt virtuálneho sprievodcu a som presvedčený, že aplikácia, ktorú sme zrealizovali, prispeje k tomu, aby túto galériu navštevovalo stále viac mladých ľudí a záujemcov o umenie“, povedal generálny riaditeľ spoločnosti Martin Hrnko.

Pri príležitosti 4. výročia založenia galérie otvorila Nedbalka svoj depozitár a novinárom predstavila zatiaľ nevystavované dielo Ľudovíta Fullu – Návrh pre Montreal (akvarel, tempera, koláž/papier). Spolu s ním aj poslednú novinku Martina Benku – Rodina (olej/plátno).

Aplikácia galéria Nedbalka
3
Galéria
Zdroj: Galéria Nedbalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM