han Samospráva

NOVINKA v bratislavskej premávke: Dopravný podnik nasadzuje vodíkové autobusy, FOTO

A je to tu! Autobusy s revolučným pohonom prichádzajú do bratislavskej premávky.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v bratislavskej premávke: Dopravný podnik nasadzuje vodíkové autobusy, FOTO
10
Galéria

Dopravný podnik Bratislava (DPB) je prvým slovenským dopravcom s vlastnou flotilou vodíkových autobusov, ktorých nákup bol zrealizovaný vďaka prostriedkom z európskych fondov. Informuje o tom web bratislavskykraj­.sk.

Zníženie emisií

Ako uvádza spomínaný web, tak viac ako polovicu všetkých kilometrov v rámci mestskej dopravy najazdia práve autobusy. DPB sa preto dlhodobo snaží o zníženie emisií v meste. Po minulých elektrobusoch, či súčasných projektoch hybridných trolejbusov, je projekt vodíkových autobusov ďalším, ktorým podnik utvrdzuje svoju pozíciu inovačného lídra spomedzi slovenských dopravcov.

„Uvedením vodíkových autobusov do systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave prinášame na Slovensko ďalšie inovatívne riešenia. Tieto moderné vozidlá, ktorými zvyšujeme štandardy verejnej dopravy, sú dôkazom našej snahy využívať špičkové technológie s ekologickým potenciálom. Som rada, že sa to deje práve vďaka podpore nášho ministerstva,“ uviedla štátna tajomníčka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Barbora Lukáčová.

Čo na to primátor?

“Veľmi ma teší, že dnes môžeme uviesť do premávky nové vodíkové autobusy. Okrem toho, že sú moderné, pohodlné, predstavujú tiež ekologické riešenie a prispievajú k zníženiu množstva emisií v našom meste. Kvalitná, atraktívna, ale aj ekologická mestská hromadná doprava je pre každodenný život v meste kľúčová. Systematicky preto spoločne s Dopravným podnikom Bratislavy pracujeme na jej vylepšeniach, vrátane modernizácie vozidlového parku. Aby bola naša verejná doprava pohodlná, moderná, bezpečná a aby ju Bratislavčanky, Bratislavčania, ale aj návštevníci nášho mesta využívali radi,” povedal primátor hlavného mesta Bratislavy, Matúš Vallo.

Výhodou vodíkových vozidiel je ich dĺžka dojazdu pohybujúca sa na úrovni 350 km, ako aj doba plnenia, ktorá trvá iba zopár minút.

Tieto údaje sú veľmi blízke autobusom so štandardným pohonom, a preto vozidlá na báze vodíkovej technológie budú môcť doterajšie vozidlá plne zastúpiť.

„Ekologická, lokálne bezemisná, komfortná a rýchla doprava je budúcnosťou pre metropoly, akou je aj Bratislava. Všetky tieto aspekty nové autobusy spĺňajú. Aj vďaka úsiliu kolegov sa stávame prvým dopravcom, ktorý zaraďuje vodíkový pohon do svojho portfólia. Prevedením interiéru nadväzujeme na už zaužívaný štandard, ktorý si naši cestujúci v minulých rokoch obľúbili. Z vnútra tak bude autobus okrem nulového hluku na nerozoznanie od dieselových alebo plynových vozidiel,“ priznal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

KLIKNITE aj na tieto články:

V Bratislave vsadili na vodíkové autobusy
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM