Maros Palesch Kultúra

Novinárske knihy 2010

Skúsení slovenskí novinári predstavili svoje knihy, ktoré v roku 2010 vydali vo vydavateľstve FORZA MUSIC.

Autorkou myšlienky napísať medailóny významných slovenských osobností je Alena Horváthová-Čisáriková. Tento nápad sa začal rozvíjať v čase, keď začali odchádzať jeden po druhom – najprv Jaro Filip (2000), za ním Vincent Šikula (2001), Stano Radič… hovorí v predslove knihy Nezostalo po nich ticho II. V roku 2009 vyšiel prvý diel, v ktorom si mohol čitateľ zaspomínať práve na Jara Filipa, Stana Radiča či Ivana Krajíčka, Zoru Kolínsku a ďalších. V druhom pokračovaní medailónov svoje miesto našli Michal Dočolomanský, Dušan Hergott, Peter Dubovský, Vilma Jamnická a ďalší, vrátane Vincenta Šikulu. Keďže spektrum významných osobností je od hereckých cez hudobné až po športové, knihy vznikla spoluprácou s Romanom Slušným, Petrom Valom a Janou Hevešiovou.

Svoju monografickú prvotinu pripravil na tento rok Roland Kyška. Mimoriadne aktuálna publikácia s mierne provokatívnym názvom Všetci sme nahí (na Facebooku), prináša ľahko nadnesený pohľad na najrýchlejšie sa rozvíjajúcu sociálnu sieť na svete – Facebook, ako nástroj politikov či umelcov. Svoje miesto v tejto knihe našiel aj návod na použitie, aby sa menej skúsený užívateľ nedopustil internetového faux-pas.

Termínom vydania „najstaršia“, no zároveň najprovokatívnejšia je tretia predstavená kniha Slovenský sen. Monika Ščevovichová dlho zbierala informácie o novodobých slovenských milionároch a publikovala ich v týždenníku Plus 7 dní. Nie vždy sa však tieto články stretli s nadšením „hlavných postáv“. Tieto články po čase aktualizoval Roland Kyška a kniha s provokatívnym obsahom bola na svete. Všetky tri knihy sú dôkazom toho, že slovenskí novinári vedia pripraviť materiál, ktorý má potenciál získať knižnú podobu a presadiť sa medzi čitateľmi kníh.

Zdroj: Forza music + foto: Slavomír Kopec

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM