Nina Táborská Samospráva

Noví predsedovia predstavenstiev spoločností OLO a DPB už nastúpili do funkcie

Predsedovia predstavenstiev DPB a OLO Odvoz, ktorí boli zvolení do funkcie hlavným mestom ako jediným akcionárom na základe septembrového trojpätinového rozhodnutia mestského zastupiteľstva, nastúpili do funkcie.

Ilustračný obrázok k článku Noví predsedovia predstavenstiev spoločností OLO a DPB už nastúpili do funkcie
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„Očakávania Bratislavčanov sú vysoké a my ich musíme spoločne splniť,“ povedal na úvod stretnutia novým predsedom predstavenstva Milanovi Urbanovi a Branislavovi Cimermanovi primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Dôležité je, aby sme zlepšili vzťahy medzi spoločnosťou a mestom tam, kde to nefungovalo a tak docielili, že aj Bratislavčania budú cítiť reálnu zmenu. Dôležité musia byť výsledky,“ doplnil primátor.

Obaja novozvolení predsedovia vyjadrili presvedčenie, že za všetkými ich krokmi musí byť cítiť vyššiu spokojnosť Bratislavčanov a že za týmto cieľom budú podnikať všetky svoje aktivity. Obaja predsedovia sa v najbližšom čase musia oboznámiť s fungovaním jednotlivých spoločností.

Prečítajte si tiež: Primátor sa stretol s novými šéfmi mestských podnikov. Očakáva od nich profesionálne vý­kony

Noví predsedovia predstavenstiev boli vymenovaní do funkcie v spoločnostiach, v ktorých je hlavné mesto jediným akcionárom. V ostatných spoločnostiach, v ktorých hl. mesto nie je 100-percentným akcionárom, musí byť zvolané mimoriadne valné zhromaždenie najneskôr do 40 dní od podania žiadosti o jeho zvolanie.

Ešte pred oficiálnym nastúpením členov predstavenstva do funkcie bolo potrebné najskôr spraviť viaceré administratívne úkony – nové znenie stanov podnikov, nové zmluvy o výkone funkcie v predstavenstvách a dozorných radách obchodných spoločností a pod.

Ďalším krokom v spoločnostiach DPB a OLO bude oficiálna voľba generálneho riaditeľa týchto spoločností, ktorých schválilo mestské zastupiteľstvo.

Predsedovia predstavenstva, ktorí budú zároveň generálnymi riaditeľmi spoločností, boli vybratí verejným výberovým konaním. Výberovým konaniam predchádzalo schválenie Zásad spolupráce hlavného mesta SR Bratislavy s obchodnými spoločnosťami, ktoré zvyšujú kontrolu, efektivitu a transparentnosť štatutárnych orgánov.

Výberová komisia a spôsob výberových konaní boli vykreované v niekoľkomesačných rokovaniach s poslancami a schválené na mestskom zastupiteľstve v júni tohto roku. Výberový proces bol vedený výberovou komisiou a prebiehal pod dohľadom verejnosti, médií a mimovládnej organizácie.

Prečítajte si tiež: Hádky, obvinenia, zrušená diskusia: Hlasovanie o mestských podnikoch spravilo z mestského zastupiteľstva cir­kus

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM