Kultúra

November je sviatkom fotografie. Tešia sa naň všetci milovníci umenia

Novembrový sviatok fotografie v Bratislave začína sprístupňovať pripravené výstavy. Za sebou má už päť vernisáží. Nenechajte si ujsť skvelé výstavy.

Ilustračný obrázok k článku November je sviatkom fotografie. Tešia sa naň všetci milovníci umenia
7
Galéria
Zdroj: TASR

Tradičný novembrový sviatok fotografie v Bratislave začína sprístupňovať pripravené výstavy. Po skôr otvorenej expozícii v Slovenskej národnej galérii (Sen × skutočnosť | Umenie & propaganda 1939 – 1945) včera štyrmi vernisážami začal program 26. ročníka medzinárodného festivalu Mesiac fotografie.

V mysli umelca

V Galérii F7 predstaví Kirill Ovchinikov svoj nový projekt Ruský sever. Túto veľkú príležitosť mať autorskú výstavu na významnom európskom festivale si autor vybojoval víťazstvom v súťaži Portfolio Review na jeho vlaňajšom ročníku.

„Posledné dva roky skúmam oblasť ruského severu. Som veľmi zaujatý úlohou náboženstva v súčasnej spoločnosti a komplexným spôsobom, akým ono ovplyvňuje naše životy. Hoci ukazujem ako príklad Rusko a pravoslávie, som si istý, že výsledky mojich pozorovaní a skúmania môžu byť použité v každej spoločnosti na celom svete,“ konštatuje v katalógu fotograf.

Predstavuje takmer zničený Archangeľský región s mestom Kargopol, ktorý ľudia opúšťajú a sťahujú sa do väčších a ekonomicky stabilnejších miest. Ostáva tam stará generácia, veriaci zachovávajúci mnoho pôvodných rituálov a pravoslávnych prvkov.

Ruská výtvarníčka Katarina Bubnová nazvala svoju kolážovitú expozíciu V mysli umelca. Je v koncertnej a výstavnej sieni Klarisky. Podľa kurátorky výstavy Iriny Chmyrevovej je autorka umelkyňou pracujúcou s rôznymi médiami, maľbou, inštaláciou, fotografiou, kolážou, pre ktorú sú to len nástroje na improvizáciu.

Desivé stopy minulosti

Ďalšie dve výstavy sprístupnia v Stredoeurópskom dome fotografie. Najskôr organizátori otvoria víťazný projekt zo súťaže Európskeho Mesiaca fotografie EMOP-Arendt Award 2015 francúzsko-rakúskej umelkyne Tatiany Lecomte Memory Lab: Fotografia vyzýva dejiny / Photography Challenges History.

Fotografka na miestach koncentračných táborov hľadá vizuálne, indexové alebo naratívne stopy minulosti. Ukazuje miesto koncentračného tábora v Ebensee, ktorý niesol počas vojny krycie meno Zement, a čoskoro po vojne na tom istom mieste postavili sídlisko, čím zmazali historické stopy. Fotografka pripomína potrebu kolektívnej pamäti, aby sa vracala k udalostiam, na ktoré sa zabúda.

Svedkovia času

Histórii domorodých obyvateľov Ameriky sa venuje mexická fotografka Flor Garduno výstavou Svedkovia času / Witnesses of Time. Pradávni obyvatelia Ekvádoru, Peru a na území dnešnej Bolívie si predstavovali svet, ktorý sám seba nasleduje v nesúmerne širokých horizontoch času, ktoré snáď môže zazrieť – tak ako obrazce na planine Nazca – iba letiaci vták.

Napriek tomu asi nie je iná civilizácia, ktorá by venovala toľko pozornosti nenápadnej prítomnosti kúsku tkaniny, uzlíku na povraze či úlomku zrkadla. Autorka vstupuje do tohto sveta so zámerom vyobraziť to, čo sa stráca: nepatrný úsmev, masku, pózu.

Ilustračné foto

Mesiac fotografie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM