Nina Táborská Samospráva

Chcete priniesť do Bratislavy nový projekt? Pozor, aby ste nedoplatili na chyby mestskej časti

Staré vedenie, návrh, očakávania, prínosy, sťažnosti, nové vedenie, spory, petície a prázdne námestie. Tak by sa dal opísať priebeh projektu Šafko. A taký osud môže stretnúť aj iné. Niekto spravil chybu. A veľkú. No na tom, kto je skutočným vinníkom, sa dotknutí asi nezhodnú. Obeť je jasná.

Ilustračný obrázok k článku Chcete priniesť do Bratislavy nový projekt? Pozor, aby ste nedoplatili na chyby mestskej časti
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto sa na popud niektorých poslancov znovu otvorila téma „Šafko“. Poslanecký klub zložený z OKS, SDKÚ-DS a nezávislých (Matej Vagač, Ivan Bútora, Ondrej Dostál, Martin Gajdoš, Barbora Oráčová, Soňa Párnická, Viera Satinská) totiž pred pár týždňami predložili návrh, v ktorom žiadali od starostu Starého Mesta informácie o postupe mestskej časti v celom procese kauzy „Šafko“, ktorého výsledkom je, že do 31. mája musia kontajnery z námestia zmiznúť. Občianskemu združeniu Kontakt bola navyše vyrubená spätná daň v pôvodnej výške 84 500 eur (od tej istej mestskej časti, ktorá ich od platenia dane uvoľnila zmluvou, pozn. red.).

Poslanci kritizovali starostu, že sa im nepáčia spôsoby, akým postupoval pri riešení situácie s kontajnermi na Šafárikovom námestí. A nielen pri tej. Konkrétne však išlo o to, že podľa nich sa starosta rozhodol sám a vlastné zastupiteľstvo zabudol informovať. Čo však starosta Števčík nepripustil.

Včera sa preto na zasadnutí hodiny diskutovalo a argumentovalo. Aj so zástupcami kontajnerového projektu – Danou Kleinert a Oliverom Kleinert. Poslanci, vedenie, zástupcovia projektu. Všetci trvajú na svojej pravde. Kto ale nakoniec urobí kompromis a kto doplatí na chyby iných?

Nové vedenie, staré postupy

„Škandalizovalo sa bývalé vedenie a nové robí pritom rovnaké chyby,“ začala debatu poslankyňa Lucia Nicholsonová. „Nemáme úplne informácie o viacerých veciach a veľa sa toho dozvedáme len z médií alebo od iných účastníkov,“ pokračovala.

Sklamanie nad postupmi mestskej časti vyjadrili aj ďalší poslanci. A pravdaže, našli sa aj takí, ktorí s postupmi naopak súhlasia. Nájsť tak východisko z celej situácie sa dá len ťažko.

Prečítajte si tiež: Opakujú sa v Starom Meste chyby, ktoré starosta v minulosti sám kritizoval? Podľa viacerých miestnych poslancov áno

Problém však nenastal len s nástupom nového vedenia, problém sa začal podpisom zmluvy za vedenia bývalej starostky T. Rosovej. „Nepáči sa nám, že už samotná zmluva bola uzavretá poza náš chrbát pani Rosovou a teraz sa zmluva tak isto zase aj vypovedala bez nášho vedomia,“ povedala poslankyňa Oráčová.

„Chceli sme dostávať newslettre, ale aj tak sme sa všetko dozvedeli z médií. Začala to pani starostka a pokračujete v tom i vy pán Števčík,“ dodala a pridali sa aj ďalší. „Pán starosta o tom rozhodol a nepovažoval za dôležité nás o tom informovať aj napriek tomu, že viacerých z nás to zaujíma,“ podotkol poslanec Dostál.

Začiatok aj koniec

Vicestarosta Ľubomír Boháč uviedol, že od začiatku tu bola „nejaká ambícia starostu“, ktorú viackrát avizoval a sám Boháč bol podľa vlastných slov ten, ktorý sa snažil vyjednávať, lebo si aktivitu OZ Urban Kontakt váži.

Údajne sa hľadali spôsoby, ako vzniknutú situáciu s presunutím či zotrvaním kontajnerov vyriešiť, prišlo sa však na oveľa závažnejšie skutočnosti, ktoré má na svedomí ešte bývalá starostka.

„Dnešný stav je taký, že tých 10 kontajnerov na námestí predstavuje stavebný objekt, ktorý je tam postavený na čierno. Na to, aby tam mohol existovať, by musel pred otvorením prejsť kolaudáciou. Navyše, podľa Územného plánu zóny je Šafárikovo námestie územím, kde nemôže byť povolený stavebný objekt. Tak je to zadefinované. Takže tu už nejde o to, či projekt chceme alebo nechceme,“ vysvetlil Boháč.

Prečítajte si tiež: Poslalo Staré Mesto projekt Šafko do zabudnutia? Prevádzky dnes zatvorili

Podľa Dany Kleinert ale to, že ide o stavbu, vôbec nie je jednoznačné. „Ak teda tvrdíte, že je to stavba, tak by ste nám nemohli zakázať predaj na trhovom mieste, ale ako prevádzku, čo však zas nemôžete, pretože to stavba nie je." Podľa nej tiež mestská časť, resp. jej vedenie, len hľadá spôsoby ako sa problémy vyriešiť nedajú a nie ako sa dajú.

Za dobrotu, na žobrotu

Ako uviedol Oliver Kleinert, Starým mestom sa teraz cítia byť podvedení. „Stali sme sa nepochopiteľne súčasťou politickej kampane z jednej strany a antikampane zo strany druhej. Odborníci a spoločensky aktívni ľudia, ktorí prinášajú život, ekonomický, kultúrny a sociálny rast, sa tak stali rukojemníkmi lokálnych politikov. Je absolútne neprijateľné, aby vedenie Starého mesta ignorovalo veľkú skupinu odborníkov, ktorí projekt podporujú, rovnako aby ignorovalo petíciu s takmer 4000 podpismi. Je zároveň neprijateľné, aby samospráva nehľadala odborné a konštruktívne riešenia na podporu zlepšenia kvality života obyvateľov.“

Starosta však v tejto veci argumentoval, že mestská časť sa snažila nájsť kompromis, avšak, ani jeden z návrhov nebol vyhovujúci a na iné pristúpiť nemôže, pretože by porušil zákon. Boháč tiež pripomenul, že takáto stavba nemôže byť v lokalite ani dodatočne zlegalizovaná, nakoľko to nepripustí Územný plán zóny. Zaujímavé teda je, že predtým získať takéto povolenie nebolo problémom a vlastne, Kontakt bol oslovený starým vedením, aby tu projekt zrealizoval.

Prečítajte si tiež: Šafko dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?

„Nové projekty nesmú byť spolitizované ako sa stalo pri Šafku. Boli sme oslovení bývalým vedením. Rešpektovali sme lokalitu, rešpektovali sme zmluvu aj staré vedenie. Všetky naše aktivity boli v súlade s dohodou. Podpísali sme zmluvu, v ktorej sme boli oslobodení od platenia dane. Inak by sme do toho ani nemohli ísť. Od nového vedenia však teraz máme na stole vyrubenie spätnej dane a už o pár dní máme kontajnery odstrániť z námestia. Mestská časť sa tu odvoláva na zmluvu, ktorú zase v inom prípade považuje za neplatnú,“ vysvetlila Kleinert a pokračovala:

„Z našich hypoték sme vložili do projektu 130-tisíc eur. Ďalších 50-tisíc vložili do projektu mladí ľudia, ktorí sa stali súčasťou Šafka. Preto suma za spätné zdanenie, ktorú sme sa my teraz dozvedeli od mestskej časti vo výške 84 500 eur je skutočne likvidačná. Odvolali sme sa voči tomu a momentálne sa bavíme o vyrubení spätnej dane vo výške 35 490 eur. Nie je to však zatiaľ právoplatné,“ dodala Kleinert.

Aj preto medzi občanmi na včerajšom zasadnutí vystúpil poslanec Gábor Grendel, ktorý žiadal starostu, aby spätnú daň OZ Kontakt „odpustil“. Ako povedal, združenie nemôže za chyby vedenia a nemalo by ani za ne platiť.

„Pán starosta, chcel by som vás požiadať, aby ste zvážili dodatočnú daň. Možno máte po právnej stránke pravdu, zmluva bola nesprávna a mestská časť má nárok na tie peniaze. Kontakt bol však zavedený mestskou časťou a tou daňou trestáte združenie za chybu, ktorú neurobili oni, ale práve Staré Mesto,“ povedal Grendel.

„Ja by som v tom nevidel problém, ale o tomto nemôžem rozhodnúť ja. Odpustiť daň môže len miestne zastupiteľstvo. Pokiaľ budú kontajnery odstránené, navrhnem odpustenie tejto dane,“ uzavrel starosta.

Kauzu Šafko budeme aj naďalej sledovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM