Správy

Nové parkovisko na Železnej studničke (zatiaľ) nebude. Poslanci boli proti

Pod Červeným mostom na Železnej studničke malo do konca roka vyrásť parkovisko s kapacitou 120 parkovacích miest. Z tohto plánu však nateraz nič nebude.

Ilustračný obrázok k článku Nové parkovisko na Železnej studničke (zatiaľ) nebude. Poslanci boli proti
5
Galéria
Zdroj: TASR

Železná studnička je vyhľadávaným miestom rekreácie nielen Bratislavčanov, ale aj výletníkov z okolia hlavného mesta. Komplikácie však nastávajú, keď chcú návštevníci obľúbenej oddychovej lokality zaparkovať. Hlavne počas víkendov je to naozaj veľký problém.

Iniciatíva poslancov

Situáciu chceli zlepšiť poslanci Juraj Káčer, Braňo Kaliský a Pavol Bulla a zástupcovia Mestských lesov v Bratislave, ktorí prišli s nápadom vybudovať na nevyužívanej ploche pod Červeným mostom parkovisko, čím by sa vytvorilo 120 nových parkovacích miest.

S parkoviskom predbežne súhlasil magistrát hlavného mesta a aj Železnice SR. Parkovisko malo byť vybudované do konca roka 2017 za sumu 200-tisíc eur, a to bez vyrúbania čo i len jedného stromu a výstavby parkovacieho domu.

Poslanci povedali NIE

Z plánu vybudovať na Železnej studničke nové parkovisko nakoniec nič nebude. Proti boli totiž poslanci, ktorí na mestskom zastupiteľstve 25. mája, na návrh poslankyne Kataríny Šimončičovej, neodsúhlasili vyčlenenie 200-tisíc eur z rozpočtu hlavného mesta na tento účel.

„Uvedomila som si, že v územnom genereli dopravy máme preferovať pešiu a cyklistickú dopravu, MHD a znižovať podiel individuálnej osobnej dopravy,“ povedala Katarína Šimončičová pre portál Bratislavský kuriér. Presvedčili ju aj argumenty Cyklokoalície a niektorých ostatných občianskych organizácií.

Pre a proti

Podľa slov občianskeho združenia Cyklokoalícia by zvýšená ponuka parkovania pritiahla do lesoparku ešte viac áut. „Vybudovaním parkoviska sa zvýši intenzita dopravy na prístupovej komunikácii – ulici Cesta mládeže, čo ešte viac zhorší bezpečnosť a komfort cyklistov a chodcov,“ píše Cyklokoalícia na svojej webovej stránke.

Navyše ide o lokalitu v blízkosti potoka Vydrica, na hranici chráneného územia. Náhodné vytekanie ropných látok zo zaparkovaných motorových vozidiel by mohlo mať vážne následky na stav životného prostredia.

Jeden z navrhovateľov parkoviska pod Červeným mostom Juraj Káčer tvrdí, že poslanci podľahli tlaku niektorých občianskych združení, ktoré vôbec nechcú aby sa na Železnej studienke parkovalo. Podľa neho je potrebné brať ohľad na všetkých, ktorí tam chodia – na bežcov, cyklistov, mamičky, psičkárov, dôchodcov i na hendikepovaných.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM