Samospráva

Nové Mesto začalo s prípravou Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja

Mestská časť sprístupnila svojim obyvateľom dotazník, v ktorom môžu vyjadriť svoju predstavu o smerovaní mestskej časti. Novomešťania sa tak môžu zapojiť do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto začalo s prípravou Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Novomestský starosta Rudolf Kusý informoval, že bratislavské Nové Mesto pracuje na pláne Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) do roku 2020, vypracovaný by mohol byť na jeseň.

V tejto súvislosti preto sprístupnilo dotazník, v ktorom chce zadefinovať oblasti trápiace obyvateľov Nového Mesta a zároveň sa od nich dozvedieť ich predstavu o budúcom smerovaní mestskej časti.

„Chceme od Novomešťanov vedieť, ako sú spokojní s kvalitou života v Novom Meste. Či už ide o starostlivosť o parky, detské ihriská, možnosti športovať, služby pre seniorov alebo starostlivosť o miestne cesty,“ konštatoval starosta.

Anonymný dotazník je k dispozícii na webovej stránke samosprávy www.banm.sk, ale taktiež priamo na Miestnom úrade na Junáckej ulici, v pobočkách novomestskej knižnice, Stredisku kultúry na Vajnorskej a Denných centrách seniorov.

Na jeho vyplnenie majú záujemcovia čas do piatka 20. mája. Výsledky dotazníkového prieskumu spracuje mestská časť do júna. Samospráva však podľa starostu v tejto súvislosti paralelne diskutuje aj so zástupcami zamestnávateľov, mimovládnych organizácií a s rôznymi odborníkmi.

Spolupráca obyvateľov na projekte

„Cieľom je definovať problémy od všetkých relevantných aktérov, ktorí môžu a majú záujem participovať na rozvoji mestskej časti,“ vysvetlil Kusý.

Po spracovaní výsledkov analytickej časti sa uskutoční verejná prezentácia a následne sa začne pracovať na definovaní prioritných oblastí rozvoja mestskej časti.

„V konečnej fáze tvorby Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja bude vypracovaný Akčný plán, ktorého súčasťou už budú konkrétne projektové aktivity a taktiež bude verejne prezentovaný. Celkové ukončenie spracovania PHSR očakávame na jeseň,“ doplnil Kusý.

Dotazníkovú formu využíva mestská časť pri spracovaní PHSR po prvý raz, aplikuje ju však aj pri iných projektoch či situáciách, v ktorých chce poznať názor občanov. Príkladom je participatívny rozpočet, v rámci ktorého Novomešťania rozhodujú o použití časti obecných peňazí. „Občana vnímame ako partnera, jeho hlas je pre nás kľúčový,“ dodal starosta.

Čítajte aj: Hlavné mesto pripravuje na Zemníku komentovanú prechádzku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM