Rôzne

Nové Mesto vyhlási súťaž na prenájom skeletu bývalej reštaurácie Snežienka

Niektorí Bratislavčania by na mieste skeletu radi videli vysadené stromy, iní sú za jeho záchranu.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto vyhlási súťaž na prenájom skeletu bývalej reštaurácie Snežienka
12
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Kedysi obľúbená reštaurácia na Železnej studničke, dnes rozpadávajúca sa ruina, ktorej hrozilo zbúranie. Na utorkovom (31. 1.) zasadnutí miestnej rady schválili novomestskí poslanci zámer pre vypísanie obchodnej verejnej súťaže na prenájom bývalej kaviarne a reštaurácie Snežienka.

Nebezpečný skelet

„Zámerom prenájmu objektu je snaha o obnovu funkcie a prevádzky reštaurácie, prípadne inej vhodne zvolenej formy stravovacieho zariadenia, po predchádzajúcej sanácii a dostavbe zdevastovaného objektu obchodnou verejnou súťažou vybraným nájomcom,“ píše sa v Návrhu na schválenie zámeru na vyhlásenie Obchodnej verejnej súťaže na prenájom stavby reštaurácie Snežienka.

Skelet bývalej reštaurácie je vo veľmi zlom technickom stave. Bývalá Snežienka tvorí súvislú stavbu s dolnou stavbou lanovky, ktorú v roku 2005 na svoje náklady zrepasovala samospráva Nového Mesta. Dnes je lanovka obľúbenou turistickou atrakciou bratislavského lesoparku.

Lanovú dráhu prevádzkuje zriadená príspevková organizácia EKO – podnik VPS. Objekt je vo výlučnom vlastníctve hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy.

Záchrana Snežienky

Sanácia objektu by mestskú časť Nové Mesto vyšla do 700-tisíc eur vrátane DPH a asanácia by podľa odhadov stála 180-tisíc eur vrátane DPH. Pri úspešnom procese by mala nasledovať súťaž, kde želateľným výsledkom by mala byť záchrana Snežienky a jej rekonštruovanie do nového formátu.

„Okrem poskytovania klasických kaviarenských služieb oddychového miesta Bratislavčanov by mohla slúžiť aj ako miesto pre požičiavanie športových potrieb, bicyklov, cyklodielňa či pre účely školy v prírode a letných denných táborov,“ uviedol Libor Gašpierik, predseda Občianskeho združenia Novomestský okrášľovací spolok.

Zbúrať alebo nie?

Niektorí Bratislavčania by na mieste skeletu radi videli vysadené stromy, iní sú za jeho záchranu. Uvítali by, keby si na dlhšie prechádzky nemuseli vláčiť zásoby a mohli sa občerstviť v kaviarni či reštaurácii. V našej ankete Aký osud by ste priali výletnej reštaurácii Snežienka? sa takmer 73 percent z vás vyjadrilo, že by bývalá reštaurácia Snežienka mala byť zachránená.

Na sociálnej sieti sa po včerajšom schválení zámeru pre vypísanie obchodnej verejnej súťaže na prenájom bývalej Snežienky objavili aj nespokojné reakcie a podozrenia, že ide o „čudné snahy poslancov za Nové Mesto“. Niektorí Bratislavčania by chceli, aby sa skelet konečne zbúral. Majú totiž pocit, že bufetov je na Železnej studničke viac ako dosť.

Čo by ste chceli mať na mieste bývalej reštaurácie Snežienka?

Snežienka dnes
12
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM