Tomáš Stupavský Samospráva

NOVÉ MESTO: Rudolf Kusý si dal za úlohu do roka a pol opraviť väčšinu škôl, škôlok a parkov

Komunálne voľby sa už skončili a zvolení starostovia sa pomaly pripravujú na štyri roky práce v prospech svojej mestskej časti. Redakcia Bratislava24.sk oslovila každého z nich a získala ich krátke úvodné vyjadrenie k novým začiatkom na úrade.

Ilustračný obrázok k článku NOVÉ MESTO: Rudolf Kusý si dal za úlohu do roka a pol opraviť väčšinu škôl, škôlok a parkov
Zdroj: TASR

Rudolf Kusý má priorít do nového funkčného obdobia viacero. Tou provou je realizácia projektov, na ktoré mestská časť získala peniaze v rámci ISRMO, ale aj prostredníctvom Nórskych fondov. To znamená obnova a oprava školy, škôlky a parkov. Na to sa vyhradil čas približne rok a pol.

Efektívnejší úrad

Druhou prioritou je pokračovanie v nastúpenom trende otvorenosti a transparentnosti. Súčasťou toho je rýchlejší, slušnejší a efektívnejší úrad. Zároveň treba pokračovať v zvyšovaní miery zapájania ľudí do spolurozhodovania, aby ľudia boli zaangažovaní do riadenia mestskej časti a aby cítili spolupatričnosť, že sú súčasťou komunity, ktorá Nové Mesto posúva ďalej.

Ako efektívny nástroj sa v tomto smere ukázal byť participatívny rozpočet, v ktorom samotní ľudia rozhodovali, na aké projekty pôjdu peniaze. Preto chce tím Rudolfa Kusého participatívne rozhodovanie ešte posilniť.

Vízia na niekoľko rokov dopredu

Zároveň sa v Novom meste chcú snažiť myslieť dopredu. Nemať víziu na štyri roky, ale na osem-deväť rokov. Samospráva musí pracovať na príprave nových projektov. Aj keby ich nemá realizovať súčasné vedenie, ale ďalší nástupcovia – budúci starosta a budúci poslanci.

Staronový starosta považuje za dôležité zapojiť do spolupráce novovzniknuté miestne zastupiteľstvo a vytvoriť program rozvoja mestskej časti, ktorý bude spoločný. V Novom Meste bolo efektívne fungujúce zastupiteľstvo a hoci to nie vždy bolo ružové, na kľúčových veciach sa vždy vedelo dohodnúť. Preto má Rudolf Kusý ambíciu rovnakú spoluprácu ponúknuť aj poslancom novovzniknutého zastupiteľstva.

Ustanovujúca schôdza je naplánovaná na 12. december.

Úradujúci starosta Rudolf Kusý (nez.) vyhral v Novom Meste úplne presvedčivo, keď získal viac ako päťnásobok hlasov svojho konkurenta Pavla Martanoviča. Toho pritom podporila široká koalícia SIEŤ, SDKÚ-DS, KDH, SaS, MOST – HÍD, SZ, NOVA, OKS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM