Správy Samospráva

Nové Mesto pokračuje v obnove Gaštanice. Kedy bude dokončená?

Bratislavské Nové Mesto začalo s revitalizáciou obľúbeného parku Gaštanica minulý rok na jeseň. Čo sa odvtedy zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto pokračuje v obnove Gaštanice. Kedy bude dokončená?
11
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Projekt obnovy Gaštanice na Kolibe bol verejnosti predstavený vlani v októbri, kedy aj začali práce v parku. Hlavným cieľom projektu je záchrana gaštanov, ktorých sa na území parku nachádzalo viac ako 60. Bohužiaľ, niektoré museli byť vyrúbané.

Výrub chorých stromov

„V prvej fáze sa uskutočnili orezy a v prípade potreby aj výruby stromov, ktorým sa nedalo pomôcť. Z desiatok pôvodných jedlých gaštanov mala takmer polovica kôru napadnutú rakovinou, ktorá ničí gaštany jedlé po celej Európe,“ povedal pre Bratislava24.sk starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Zároveň v parku vytvorili vsakovacie pásy, ktoré majú slúžiť na zadržiavanie mimoriadnych dažďov, aby nehrozila erózia pôdy. Areál parku by mal vďaka nim v budúcnosti efektívnejšie hospodáriť s vodou.

Vysadia nové gaštany

Momentálne mestská časť osádza parkové a verejné osvetlenie. Taktiež pripravujú podkladné vrstvy pre chodníky a pre osadenie parkového mobiliáru. Pribudnúť by mali lavičky, koše a detské hracie prvky.

„Pripravujeme aj jarné ošetrenie stromov a výsadbu nových stromov. Pokiaľ je to možné, snažíme sa gaštany zachrániť, keďže genofond vzácneho gaštana jedlého siaha až do obdobia rímskeho osídlenia. K pôvodným gaštanom pribudne niekoľko desiatok stromov iného typu gaštana jedlého zo zahraničia, ktoré budú odolné voči chorobám. Pribudnú aj duby a drobná zeleň,“ prezradil starosta.

Celkové náklady na revitalizáciu parku sa pohybujú okolo 315-tisíc eur a dokončený by mal byť do konca apríla. Obyvatelia Nového Mesta sa tak okrem športparku JAMA môžu tešiť na ďalší oddychový priestor.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Bratislava - Nové Mesto
Začiatok výstavby športparku JAMA
11
Galéria
Zdroj: asb.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM