Samospráva

Nové Mesto podporí 11 občianskych projektov sumou 40 000 eur

Najviac podnetov sa týkalo starostlivosti o zeleň a dopravy v mestskej časti. Naplánovaná je aj výsadba stromoradia, komunitná záhrada či pomoc deťom pri rozvíjaní ich zručností.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto podporí 11 občianskych projektov sumou 40 000 eur
Zdroj: TASR

Obnova vojenského objektu z 1. svetovej vojny, zoznámenie sa s históriu miestnych názvov priemyselnej minulosti mestskej časti či oživenie priestoru medzi Tržnicou a budovou Konskej železnice v Novom Meste. Aj tieto občianske projekty boli vybraté v rámci participatívneho rozpočtu na tento rok. V rozpočte miestnej samosprávy je na ne vyčlenených 40 000 eur.

Vybrali 11 projektov

„Občianske projekty budú realizovať obyvatelia v spolupráci s miestnym úradom v priebehu roka 2018. Pri niektorých z nich je potrebné počítať s realizáciou dlhšou ako jeden rok,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Hovorí, že zaujímavých nápadov prišlo veľké množstvo, Novomešťania vybrali a miestne zastupiteľstvo na svojom poslednom rokovaní odsúhlasilo finančnú podporu celkovo jedenástim z nich.

Ide napríklad o projekt Pamätné miesto Veľkej vojny – obnova vojenského objektu z 1. svetovej vojny. „Zaujímavá je už samotná poloha daného objektu. Na rozdiel od podobných objektov v Bratislave, ktoré nájdeme na odľahlejších miestach, leží priamo v meste, neďaleko internátu Mladá garda,“ doplnil Tettinger.

S históriu miestnych názvov či priemyselnou minulosťou zoznámia projekty POzastávka a Industriálna minulosť Nového Mesta. Oživenie priestoru pred Tržnicou na Trnavskom mýte spolu s kultúrnymi podujatiami a diskusiami prinesie zasa Projekt T3-kultúrny prostriedok. Naplánovaná je však napríklad aj výsadba stromoradia na Račianskej ulici, komunitná záhrada či pomoc deťom pri rozvíjaní ich zručností.

Zeleň a doprava

Občianske projekty, teda malé projekty do 5 000 eur, sú však len jednou z troch kategórií, v ktorých mohli obyvatelia hlasovať. Druhou z nich sú zadania, teda väčšie projekty na základe podnetov občanov, ktoré realizuje miestny úrad a tretiu kategóriu tvoria priority, čiže oblasti, ktorým by sa mal úrad venovať prednostne.

„Najviac podnetov sa týkalo starostlivosti o zeleň a dopravy v mestskej časti. Ľudia požadovali kvalitnejšiu starostlivosť o stromy, viac zelených plôch, revitalizáciu parkov a stromoradí, opravy chodníkov a komunikácií, vyriešenie problémov s parkovaním alebo dobudovanie siete cyklotrás,“ priblížil Peter Vittek z Kancelárie pre participáciu na novomestskom miestnom úrade. Medzi zadaniami získala podľa neho najviac pozornosti situácia novomestskej Tržnice.

V návrhu rozpočtu je na zadania a priority, ktoré zvíťazili v hlasovaní, vyčlenených spolu 1 028 560 eur. Rozpočet však ešte podľa hovorcu prechádza schvaľovaním a môže dôjsť k jeho úpravám. „V rozpočte sa počíta aj s financovaním ďalších zadaní, ktoré sa v hlasovaní umiestnili nižšie,“ doplnil Tettinger.

Obyvatelia mohli celkovo hlasovať za 63 návrhov, ktoré mestská časť vybrala z pôvodných 300 návrhov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM