Správy Samospráva

Nové Mesto má rozpočet na rok 2017. Najviac peňazí pôjde na školy a škôlky

Poslanci bratislavského Nového Mesta schválili rozpočet na rok 2017. Prioritami samosprávy bude realizácia voľnočasového priestoru Jama a parku Gaštanica na Kolibe.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto má rozpočet na rok 2017. Najviac peňazí pôjde na školy a škôlky
8
Galéria
Zdroj: asb.sk

Bratislavské Nové Mesto bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom takmer 18,5 milióna eur. „Zostavili sme ambiciózny rozpočet, v ktorom ide viac peňazí na škôlky a školy, na opravy ciest a budovanie cyklistických trás. Podnety sme zbierali aj od ľudí,“ konštatuje novomestský starosta Rudolf Kusý.

Najviac peňazí na vzdelávanie

Najviac výdavkov, viac ako 11 miliónov eur, pôjde na vzdelávanie, a to na samotný chod materských a základných škôl a jaslí, ale aj na naplánované rekonštrukcie.

Nová škôlka by mala vzniknúť Za kasárňou, jasle na Robotníckej ulici čaká zateplenie, škôlky na Teplickej a Letnej ulici rekonštrukcia. Základná škola na Odborárskej ulici dostane nadstavbu, na Jeséniovej zrekonštruujú strechu a nadstavia učebne. Škola na Sibírskej by sa mala dočkať kompletnej rekonštrukcie, ktorá zahŕňa novú fasádu, okná, vstupy, šatne a telocvične.

Prioritou aj park Gaštanica

Jednou z priorít bude pre samosprávu v budúcom roku realizácia dvoch projektov, konkrétne voľnočasového priestoru Jama na mieste bývalého cyklistického štadióna a parku Gaštanica na Kolibe. Mestská časť na ne získala z Nórskeho kráľovského fondu finančnú podporu takmer 1,3 milióna eur, z vlastných zdrojov vyčlení približne 400-tisíc eur.

Na údržbu ciest, chodníkov, detských ihrísk či areálu Kuchajda je vyčlenených 2,6 milióna eur. Okrem toho na opravy a údržbu miestnych komunikácií, vrátane cyklociest, je alokovaných 770-tisíc eur.

Ďalšie výdavky

Ďalších 440-tisíc eur je schválených na revitalizáciu športovísk na uliciach Pionierska, Teplická, Jelšova a Kominárska a pri škole na Českej ulici. Na prevádzku ôsmich klubov dôchodcov, denného centra a sociálnej výdajne je v rozpočte vyčlenených 193-tisíc eur, na opatrovateľskú službu viac ako 183-tisíc eur.

V rozpočte sa opätovne počíta aj s finančnou podporou viacerých občianskych združení. V tejto súvislosti si viac ako 84-tisíc eur rozdelí rodičovské centrum Kramárik a Kominárka, Nadácia Cvernovka či Novomestský športový klub.

Ilustračný obrázok

Bývalý cykloštadión
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM