Alexandra Húsková Samospráva

Nové Mesto má po novom digitálne zastupiteľstvo

Mestská časť Bratislava – Nové Mesto pokračuje v elektronizácii svojich služieb. Najnovšie spustila na stránke banm.zastupitelstvo.eu projekt elektronického miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto má po novom digitálne zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

„Občan nájde prehľadne na jednom mieste všetko podstatné z práce svojho zastupiteľstva. Od materiálov predložených na rokovanie miestneho zastupiteľstva, cez prijaté uznesenia, až po detailný prehľad o tom, ako kto hlasoval. Významne to zjednoduší orientáciu v tejto agende, ako aj jej kontrolu zo strany verejnosti,“ povedal starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

Občan bude mať vďaka novej stránke podrobný prehľad aj o práci jednotlivých poslancov. Po “kliknutí” na meno vybraného člena zastupiteľstva sa v prehľadnej, štruktúrovanej podobe dozvie, aká je jeho účasť na rokovaniach, ako hlasoval o jednotlivých materiáloch a podobne.

Na stránke nájdu obyvatelia pozvánky na rokovania, časom pribudnú ďalšie služby – možnosť nechať si poslať pozvánku na rokovanie zastupiteľstva, detailnejšie profily poslancov.

Archívy hlasovania, ale aj nezostrihané záznamy

Súčasťou elektronického zastupiteľstva je aj archív starších materiálov, rokovaní, nezostrihaných záznamov z rokovania zastupiteľstva, prehľad hlasovaní a register schválených uznesení z tohto volebného obdobia.

„Kto má záujem prezrieť si detailné informácie o niektorom z predchádzajúcich rokovaní miestneho zastupiteľstva, nájde na stránke kompletný nezostrihaný videoarchív, ale aj stenografické záznamy,“ uviedol Marek Tettinger, hovorca MÚ Nové Mesto.

Informácie budú dostupné z tabletu aj telefónu

Vďaka modernému tzv. responzívnemu dizajnu je stránka dobre prístupná z počítačov, ale aj z mobilných zariadení, akými sú tablety, či mobilné telefóny.

Súčasťou novej služby je aj kompletný register prijatých právnych noriem – všeobecne záväzných nariadení.

Prednosta novomestského miestneho úradu Ľubomír Baník upozorňuje, že pre samosprávu prináša digitálne zastupiteľstvo úsporu finančných prostriedkov, keďže časť agendy už nebude nutné tlačiť a spracovávať v papierovej podobe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM