Samospráva

Nové Mesto má konečne po štyroch mesiacoch schválený rozpočet

S viac ako 24 miliónmi eur bude tento rok hospodáriť bratislavská mestská časť Nové Mesto. Miestni poslanci dnes schválili vyrovnaný rozpočet a samospráva tak po štyroch mesiacoch končí s rozpočtovým provizóriom.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto má konečne po štyroch mesiacoch schválený rozpočet
Zdroj: Dnes24.sk

Najviac peňazí z rozpočtu ide na školstvo a vzdelávanie – v kapitálových aj bežných výdavkoch spolu takmer 11,5 milióna eur. Starosta Rudolf Kusý vysvetľuje, že samospráva chce najmä ďalej rekonštruovať školy a škôlky. V tomto roku sa má pokračovať v opravách zatekajúcich striech, systémových porúch opláštenia budov, v zatepľovaní, vo výmene nefunkčných okien či rekonštrukcii školských ihrísk.

Mestská časť počíta aj s použitím peňazí z eurofondov. V rámci tohto balíka je na obnovu Základnej školy s materskou školou Česká vyčlenených 520.000 eur, na Základnú školu s materskou školou Riazanská 700.000 eur a na Základnú školu s materskou školou Za kasárňou takmer milión eur.

Na kompletnú rekonštrukciu budovy, v ktorej vznikne komunitné centrum Ovručská, je v rozpočte vyčlenených 220.000 eur. Revitalizovať sa budú aj parky a verejné priestranstvá. Na revitalizáciu parkov Rešetkova-Osadná a Hálkova je pripravených spolu viac ako 700.000 eur.

Na cestnú dopravu, teda výstavbu, opravu miestnych komunikácií a investičné akcie, má ísť tento rok v rámci kapitálových a bežných výdavkov viac ako 7,7 milióna eur.

Príspevková organizácia mestskej časti EKO-podnik VPS, ktorá zabezpečuje údržbu ciest, chodníkov, detských ihrísk či areálu Kuchajda, dostane na fungovanie príspevok vo výške dva milióny eur.

Súčasťou rozpočtu Nového Mesta je aj participatívny rozpočet, v rámci ktorého o použití časti finančných prostriedkov rozhodli občania. Na realizáciu desiatich občianskych projektov je vyčlenených 35.000 eur. Sú medzi nimi napríklad vybudovanie nových cyklostojanov, projekt prevencie sociálnej izolácie osamelých seniorov či viaceré lokálne projekty.

V pilotnom ročníku tzv. vysokorozpočtových zadaní je v rozpočte schválených ešte 200.000 eur. Tie sú určené najmä na budovanie cyklotrás, opravu chodníkov či starostlivosť o stromy a ich ďalšiu výsadbu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM