Rôzne

Nové Mesto chce žiakov vyučovať nemčinu aj v reálnych situáciách

Cieľom Nového Mesta je hravé učenie cudzieho jazyka bez bifľovania, ale s dôrazom na zážitkovú formu vzdelávania, čiže využívanie cudzieho jazyka v reálnych situáciách.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto chce žiakov vyučovať nemčinu aj v reálnych situáciách
Zdroj: TASR

V rámci cezhraničného projektu Kooperácia v oblasti vzdelávania v pohraničí SK-AT je cieľom Nového Mesta hravé učenie cudzieho jazyka bez bifľovania, ale s dôrazom na zážitkovú formu vzdelávania, čiže využívanie cudzieho jazyka v reálnych situáciách.

Viacjazyčné vzdelávanie

„V oblasti s jazykovou a kultúrnou rôznorodosťou považujeme za dôležité viacjazyčné vzdelávanie na oboch stranách hraníc, aby si slovenské i rakúske deti osvojili jazyk susedov,“ uviedla Daša Effenbergerová, vedúca útvaru štrukturálnych fondov a verejného obstarávania a garant projektu z novomestského miestneho úradu.

Hlavnou témou má byť podľa nej vytvorenie spoločného didakticko-metodického konceptu na výučbu cudzieho jazyka, ako aj rozvoj sociálnych a komunikačných kompetencií. A to v nemeckom jazyku pre slovenskú časť a v slovenskom pre rakúsku časť. Dôraz sa pritom bude klásť na zážitkovú pedagogiku a vytváranie rôznych reálnych jazykových podnetov.

Tým by mala metóda priniesť zlepšenie jazykových zručností, lepšie poznanie života v prihraničnej oblasti, ale zároveň aj zvýšenie kvalifikácie a motivácie pre učiteľov.

Jazykový projekt

„Súčasťou budú napríklad vzájomné stretnutia detí a pedagógov, ale aj to, že ten istý predmet sa budú deti učiť v oboch jazykoch,“ dopĺňa Effenbergerová s tým, že pozornosť bude tiež venovaná plynulému prechodu medzi škôlkou a školou.

Mestská časť plánuje trojročný projekt spustiť v septembri tohto roka. Zapojených by malo byť šesť školských zariadení s celkovým počtom 20 tried. Konkrétne by malo ísť materské školy so základnou školou Cádrová, Jeséniová, Za kasárňou, Odborárska, Sibírska a Riazanská. Náklady projektu pre novomestskú samosprávu predstavujú 330-tisíc eur, z čoho 16 500 eur musí uhradiť z vlastného rozpočtu, o zvyšok chce požiadať v rámci nenávratného finančného príspevku.

„Projekt sme podali na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, lebo je riadiaci orgán pre program INTEREG SK-AT,“ povedal novomestský starosta Rudolf Kusý.

Na otázku, či samospráva uvažuje o zapojení ďalších predškolských a školských zariadení do projektu po skončení skúšobnej fázy, odpovedal kladne. „Naši pedagógovia by sa zároveň mohli stať školiteľmi pre ďalšie školy a škôlky, ktoré by chceli využiť túto metódu vyučovania nemčiny,“ skonštatoval Kusý. Ako dodal, budú taktiež sledovať, či sa objavia podobné výzvy aj pre iné jazyky.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM