Alexandra Húsková Samospráva

Nové búdky v Devínskej Novej Vsi podporia ohrozené druhy vtáctva. Najviac je ich určených pre dážďovníkov - pojedačov komárov

Priblížiť deťom hniezdenie ohrozených druhov vtákov pomôže osadenie nových vtáčích búdok v školských areáloch. Do mestskej časti Devínska Nová Ves ich do konca roka pribudne približne osemdesiat. Najviac z nich je určených pre vzácnych a užitočných dážďovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Nové búdky v Devínskej Novej Vsi podporia ohrozené druhy vtáctva. Najviac je ich určených pre dážďovníkov - pojedačov komárov
Zdroj: TASR

Osádzanie osemdesiatich vtáčích búdok je výsledkom spolupráce MČ DNV, Štátnou ochranou prírody a konzorciom firmy ASA, ktoré sanovalo toxický odpad – gudróny v mestskej časti Devínska Nová Ves.

Hlavnou myšlienkou bolo zvýšiť hniezdnu ponuku pre vzácne a ohrozené druhy vtákov. „Chceli sme priblížiť prírodu k obyvateľom,“ vyjadril sa Milan Jambor, starosta Devínskej Novej Vsi.

Firma ASA na projekte vtáčích búdok spolupracuje s reedukačným centrom vo Veľkých Levároch, kde ich vyrábajú mentálne postihnutí klienti zariadenia. Do mestskej časti by malo prísť postupne okolo osemdesiat kusov búdok v troch vyhotovených druhoch.

Prečítajte si aj: V Devínskej Novej Vsi bude aj tento rok Vianočná ulička

Tri tisíc komárov za jediný deň

Prvým typom sú búdky pre malé sokoly a sovy myšiarky, ktoré musia byť umiestnené na vyvýšené miesto, môžu to byť balkóny, alebo strechy vysokých panelákov. „V najbližšej dobe plánujeme osloviť správcov vysokých budov a bytové spoločenstvá, aby sme pre búdky vybrali vhodné umiestnenie,“ uviedol Jambor.

Druhý typ je určený pre drobné spevavce, sýkorky, či vrabce. Umiestňujú sa na staršie stromy a verejnú zeleň, vo výške tri a viac metrov. „Primárne ich chceme umiestniť do areálov našich škôl a škôlok, aby ich mohli sledovať najmä deti a plnili tak aj edukačnú funkciu,“ priblížil starosta.

Tretí typ je určený pre ohrozený druh vtákov – dážďovníkov. Zaujímavosťou je, že dážďovník zožerie denne približne 50 gramov hmyzu, čo je okolo 3000 komárov.

Ide o jeden meter široké, štvorkomorové búdky, ktoré sa ukotvia na fasády. Mestská časť má už štyri roky nainštalovaných približne dvadsať búdok pre dážďovníky, teraz im pribudne ešte päťdesiat. Mali by byť umiestnené na školách.

Samozrejme, nie je isté, či sa dážďovníky v búdkach zahniezdia. Keď sa to však podarí, miestu hniezdenia sú tieto vtáky verné a niektoré jedince sa naň môžu vracať po dlhé roky.

Inštalácia prebehne v najbližšom období. Osemdesiat vtáčích búdok by malo svoje miesto nájsť do jari, kedy sa vtáctvo začína zahniezďovať.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Devínska Kobyla má nový náučný areál, takto vyzerá

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM