Rôzne Správy

Nová univerzitná nemocnica v Bratislave má byť na Rázsochách a v Ružinove

Činnosť nemocnice na Kramároch sa má postupne utlmiť. Nemocnica Petržalka by mala fungovať takmer rovnako ako doteraz.

Ilustračný obrázok k článku Nová univerzitná nemocnica v Bratislave má byť na Rázsochách a v Ružinove
15
Galéria
Zdroj: TASR

Potrebu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB) má vyriešiť výstavba nemocnice na Rázsochách a rekonštrukcia, prípadne dostavba tej v Ružinove. Financovať to má štát, pri výstavbe a prevádzke sa má spolupracovať so súkromníkom. Vyplýva to z návrhu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre vládu.

Ružinov a Rázsochy

Najväčšiu aj najzadlženejšiu slovenskú nemocnicu tvorí v súčasnosti päť zariadení na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Po novom to majú byť len Rázsochy a Ružinov. „Návrh nového riešenia je založený na dvoch nemocniciach univerzitného typu v lokalite Ružinov a Rázsochy a partneroch UNB – Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, Nemocnica Staré mesto, Nemocnica sv. Michala, Nemocnica Milosrdní bratia, ktoré budú dopĺňať praktickú výučbu na vybraných pracoviskách,“ približuje sa v materiáli.

Činnosť nemocnice na Kramároch sa má postupne utlmiť. Nemocnica Staré mesto zase prejde transformáciou na Špecializované centrum pre liečbu nervových a duševných chorôb a geriatrického pacienta. V geriatrickej nemocnici v Podunajských Biskupiciach sa ponechajú geriatrické lôžka. Nemocnica Petržalka by mala fungovať takmer rovnako ako doteraz.

Pod dohľadom ministerstva

Ministerstvo si pred PPP projektom, ktorý sa mal pri výstavbe využiť naposledy, vybralo tzv. integrovaný model riadenia, ktorého základom je štátna kontrola. Nad novou univerzitnou nemocnicou tak bude mať naďalej kontrolu štát, ktorý bude projekt aj financovať. Následnú prevádzku má zabezpečiť manažér poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Štát si obstará ‚manažment zdravotnej starostlivosti‘, spoločnosť, s ktorou Ministerstvo zdravotníctva SR navrhne medicínsky profil nUNB a bude vykonávať poradcu MZ SR vo vzťahu ku generálnemu projektantovi a generálnemu dodávateľovi stavby nUNB,“ píše sa v návrhu.

Partner bude následne päť rokov zodpovedný za prevádzku s cieľom rozbehnúť projekt, odovzdať know-how verejnému sektoru a zabezpečiť maximálnu efektivitu celého procesu.

Dohľad nad projektom bude robiť ministerstvo zdravotníctva. „Tento model predstavuje integráciu medzi benefitmi PPP a tzv. tradičnou realizáciou projektu formou zadania štátnej zákazky a následnej prevádzky štátom. Na základe ekonomických analýz sa ukazuje ako najefektívnejšia zo všetkých dostupných alternatív,“ konštatuje ministerstvo.

Nekonečný príbeh

Stavba novej nemocnice v Bratislave je témou už vyše 30 rokov. Pôvodne mala stáť v lokalite Rázsochy, výstavbu v roku 2003 zastavila vláda Mikuláša Dzurindu. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Otázku dostavby Rázsoch otvoril prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Počas druhej Ficovej vlády sa rozbehol PPP projekt na výstavbu na Patrónke, k podpisu zmluvy však nedošlo. Jeho tretia vláda sa zaviazala, že novú nemocnicu v Bratislave sprevádzkuje.

Bratislavské nemocnice
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM