Kultúra

Nová scéna uvedie svetoznámy muzikál Mačky

Bratislavské Divadlo Nová scéna uvedie v piatok 29. apríla premiéru svetoznámeho muzikálu Mačky (Cats). Tento hit z autorskej dielne muzikálového mága Andrewa Lloyda Webbera bude na Slovensku uvedený po prvý raz.

Ilustračný obrázok k článku Nová scéna uvedie svetoznámy muzikál Mačky
Zdroj: TASR

Režisérkou muzikálu je Gabriela Petráková, choreografom Ladislav Cmorej, hudobné naštudovanie realizoval Ľubomír Dolný, ktorý je zároveň aj dirigentom, dramaturgom Peter Oravec, scénu navrhol Ondřej Zicha, kostýmy Ľudmila Várossová. Autorom libreta je Thomas Sterns Eliot, prebásnili ho Michael Prostějovský a Ján Štrasser.

V hlavnej úlohe Grizabelly sa predstaví Katarína Hasprová v alternácii s Hanou Fialovou, v ďalších úlohách potom Karol Čálik a v alternáciách Mojmír Caban, Miroslav Urbánek ml., Andrea Gabrišová, Miroslava Partlová, Jana Lieskovská, Veronika Prášil-Gidová, Miroslava Drínová, Monika Drgáňová, Lenka Machciníková, Laco Hudec Šubrt, Ján Slezák, Dárius Koči, Patrik Vyskočil, Pavel Klimenda, Vladislav Plevčík, Romana Dang Van, Simona Machovičová, Dávid Hartl, Peter Makranský, Martin Hudec, Marcel Mondočko, Natália Hatalová, Natália Baloghová, Zara Prágerová a ďalší umelci.

Muzikál vznikol na základe básnickej zbierky známeho britského spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru T.S. Eliota Praktická kniha o šikovných mačkách, ktorá patrí medzi kultové detské knihy v anglicky hovoriacich krajinách. Svetovú premiéru mal 11. mája 1981 v New London Theatre a okamžite zožal obrovský úspech.

Získal množstvo ocenení Tony Awards, Ceny Laurenca Oliviera, Grammy Awards, Drama desk Awards a ocenenia v mnohých krajinách, kde sa uvádzal.

Rekordná šou

Doteraz videlo muzikál vyše 60 miliónov divákov na celom svete a patrí k najdlhšie nepretržite uvádzaným muzikálom vôbec, od premiéry v londýnskom West Ende sa udržal na javisku nepretržitých 21 rokov a dosiahol 9-tisíc repríz, v newyorskom Broadwayi zotrval 18 rokov. Stal sa prvou šou, ktorá zlomila všetky rekordy návštevnosti a počtu odohratých predstavení vôbec.

Megahitom z tohto muzikálu je pieseň Memory, ktorej cover verziu naspievalo 180 spevákov po celom svete, do svojho repertoáru si ju zaradili také hviezdy ako Barbra Streisand, Johnny Mathis, Sarah Brightman, Bary Manilov, ale aj Karel Gott, Helena Vondráčková či Petra Janů.

Muzikál Cats je náročný a výnimočný aj počtom ľudí na javisku. V hre vystupuje 27 postáv, každá má alternáciu, 15-členný offstage zbor a 10-členný orchester. To znamená, že v jednom momente je na, za a pod scénou 52 umelcov. Súčasne si vyžaduje nároky a čas na prípravu, od portovania až po líčenie, šesť maskérov líči 27 umelcov tri a pol hodiny pred predstavením. V predstavení nechýbajú kúzelnícke triky, špeciálne efekty a akrobatické čísla.

V hlavnej úlohe Grizabelly sa predstaví Katarína Hasprová. „Keď som to rátala, tak toto je môj jubilejný 20 projekt a je to Andrew Lloyd Webber. A Webberom som tu aj začínala ako študentka tretieho ročníka, keď mi Jožko Bednárik dal prvú veľkú šancu v muzikáli Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Teším sa tomu, veľmi si cením tie krásne postavy, ktoré mi Pánbožko doprial,“ povedala na stretnutí s médiami.

„Naštudovať známy muzikál Cats sme sa rozhodli hneď na začiatku sezóny v septembri. Dostali sme licenciu na 60 predstavení do konca budúcoročnej sezóny s možnosťou prolongácie. Podmienok uvedenia je veľa, získali sme ale nonrepliku, to znamená, že máme vlastnú produkciu, všetko však podlieha schvaľovaniu, či už návrhy kostýmov, maskovanie, slovenský preklad aj propagačné materiály,“ uviedla generálna riaditeľka divadla Ingrid Fašiangová.

Čítajte aj: Tam, kde nefunguje systém, pomáhajú občianske združenia. Dôkazom sú Nosiči batožiny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM