Nina Táborská Samospráva

Nová predražená cyklotrasa na Pribinovej: Autá parkujú kade-tade, pokuty pribúdajú

Cyklotrasa za 112 800 eur, ktorú oficiálne otvorili minulý ťýždeň, je rajom nielen pre cyklistov ale aj pre mestskú políciu. Hoci sa postavilo tiež nové parkovisko, niektorí vodiči nachádzajú miesto na parkovanie aj priamo na cyklotrase. Pokút pribúda.

Ilustračný obrázok k článku Nová predražená cyklotrasa na Pribinovej: Autá parkujú kade-tade, pokuty pribúdajú
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Cyklotrasa spája priestor medzi novou budovou Slovenského národného divadla s mostom Apollo. Spolu s ňou, len mesiac pred komunálnymi voľbami, pribudli aj nové legálne miesta na parkovanie.

Ako pre Bratislava24.sk potvrdil riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Jozef Chynoranský, „pribudlo viac legálnych parkovacích miest a zaviedla sa tiež zóna parkovania len na vyznačených plochách“. Ak ste sa ale domnievali, že parkovisko a vyznačené plochy pomôžu komplikovanej a preplnenej doprave na Pribinovej, mýlili ste sa.

Pokút pribúda

Nová obojsmerná cyklotrasa s 2,25-metrovou šírkou jedného jazdného pruhu stála viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Ako potvrdil Chynoranský, „celkovo jej vybudovanie vrátane projektových prác stálo 112 800 eur“. Riaditeľ STARZ v tom však problém nevidí, údajne cena zodpovedá kvalite a možnostiam cyklotrasy.

Zrejme tým ale nebolo myslené, že cyklistov budú na trase ohrozovať autá.

„Mestská polícia na Pribinovej ulici tento rok už celkovo riešila 582 priestupkov,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca mestskej polície Bratislava, Peter Pleva.

Parkovisko malo pomôcť doprave, no podľa polície je pokút stále viac.

Cyklotrasa aj pre motoristov

Stojí za tým fakt, že nie všetci vodiči si stihli uvedomiť, že z pôvodnej štvorprúdovej cesty sú teraz dva vyhradené pre cyklistov. Rovnako je parkovisko postavené za cyklotrasou, a tak všetci vodiči musia prejsť cez ňu.

To by až taký veľký problém nepredstavovalo. Vodiči si ale z cyklotrasy robia obratisko a parkovisko v jednom. Autá stoja na chodníkoch, na cyklotrase, alebo sa tam chodia otáčať aby si mohli vodiči skrátiť cestu.

Mestská polícia na nich striehne už dlho, preplnená doprava na Pribinovej nie je novinkou. Teraz však tým, že na úseku došlo k zmenám a istým obmedzeniam pre vodičov, stúpa pravdepodobnosť, že policajti rozdajú pokút ešte viac.

Za koľko by mohla byť splatená takmer 113-tisícová trasa?

Cyklotrasa na Pribinovej, raj pre autá a mestskú políciu
3
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM