Rôzne Správy

Nová nemocnica by mohla v Bratislave stáť už v roku 2020

Ministerstvo zdravotníctva na čele s Tomášom Druckerom v súčasnosti uvažuje o dvoch lokalitách pre novú nemocnicu.

Ilustračný obrázok k článku Nová nemocnica by mohla v Bratislave stáť už v roku 2020
15
Galéria

Bratislava by novú univerzitnú nemocnicu mohla podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera dostať pravdepodobne v roku 2020. Vláda dnes odsúhlasila zrušenie PPP projektu jej výstavby na Patrónke, do konca marca budúceho roku má teraz šéf rezortu predložiť nové riešenie. Ako by sa mohla výstavba financovať, či kde by mala nemocnica nakoniec stáť, zatiaľ jasné nie je.

Vyhliadnuté sú dve lokality

Ministerstvo v súčasnosti uvažuje o dvoch lokalitách pre novú nemocnicu. Prvou sú Rázsochy, kde sa v minulosti už s výstavbou začalo, a druhou Ružinov, kde v súčasnosti funguje jedna z nemocníc spadajúcich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Tú tvorí celkovo päť nemocníc v Starom Meste, Ružinove, Petržalke, Podunajských Biskupiciach a na Kramároch. Drucker nevylúčil, že sa nakoniec bude stavať na Rázsochách aj v Ružinove, kde by sa zrekonštruovalo a dobudovalo existujúce zariadenie.

Doterajší plán výstavby počítal s tým, že nová nemocnica nahradí tie v Starom Meste, Ružinove a na Kramároch. Mali sa zatvoriť alebo pretransformovať na poskytovateľov ambulantnej a doliečovacej starostlivosti. Drucker však poukazuje na to, že ak by sa nemocnica v Ružinove zrušila, nie je za ňu náhrada. Pripúšťa preto jej rekonštrukciu spolu s dostavaním Rázsoch, kde by sa časom mohli dobudovať aj priestory pre vysoké školy. „Neuvažujeme nad nemocnicou typu 1200 a viac lôžok, ale o nemocnici 600 až 700 lôžok,“ priblížil.

Využiť by sa mohla aj nemocnica na Kramároch, ktorá susedí s detskou fakultnou nemocnicou. Tá by sa mala rozšíriť a pôsobiť ako národný ústav detského zdravia, na čo by sa mohla využiť aj časť zariadenia pre dospelých.

Rovnako ako lokalita nie je v súčasnosti jasné ani financovanie výstavby. „Je predčasné hovoriť, či to bude, alebo nebude PPP projektom ďalej pokračovať,“ povedal Drucker. Ministerstvo prehodnocuje aj to, či by nemocnicu nemal postaviť štát.

Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií ukázala, že PPP nie je najvýhodnejším variantom pre výstavbu novej nemocnice. Výstavba štátom má byť lepšia. Podľa analytikov INEKO však bola táto analýza značne zjednodušená. Súhlasili ale, že najhoršie je nerobiť nič.

Bratislavské nemocnice
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM