Maros Palesch Rôzne

Nová lávka na Chorvátskom ramene už v pondelok

BRATISLAVA. Obnovená lávka cez Chorvátske rameno v Petržalke bude technicky kvalitnejšia, prví obyvatelia po nej prejdú pravdepodobne už v pondelok

Práce na obnove pontónového mosta cez Chorvátske rameno pokračujú. Presvedčil sa o tom koncom týždňa aj starosta Petržalky Vladimír Bajan, ktorý už začiatkom februára inicioval rekonštrukciu nebezpečne potápajúcej sa lávky, ktorá desiatky rokov chátrala.

V miestnom podniku Verejnoprospešných služieb sa starosta zaujímal o postup prác a technické riešenie. Pracovníci VPS práve natierali valce pontónového mostíka základnou antikoróznou farbou a informovali, že povrchový lak bude mať vodovzdorné vlastnosti. Obnovená lávka bude mať dovedna 36 plavákov zo spevneného plechu, ktorý je oproti pôvodnému hrubší a mal by byť odolnejší voči poškodeniu. Plaváky budú naplnené polyuretánovou penou a v prípade poškodenia obalu plavákov budú tieto telesá vďaka výplni samonosné.

Na vozovku pontónového mostíka použijú 1,2 kubického metra tvrdého agátového dreva. Vynovená lávka bude technicky vyspelejšia. Pozostávať bude zo štyroch častí spojených kĺbmi, čo zabezpečí jej väčšiu pružnosť a lepšiu odolnosť voči vplyvom počasia (mráz, horúčavy). Vďaka dilatačným špáram na oboch koncoch mostného telesa bude lávka priaznivo reagovať na pokles alebo stúpanie vodnej hladiny.

„Dnes je desiaty deň, štvrtok 14. marec, ako sme demontovali pontónový mostík a dal som si vtedy záväzok, že do Veľkej noci dostanú Petržalčania obnovenú lávku naspäť. Verím, že budúci pondelok už prejdú po nej prví záujemcovia. Vyriešime tak problém, ktorý trápil ľudí dlhé roky,“ povedal starosta Vladimír Bajan a dodal, že dizajn vynoveného mostíka sa nebude líšiť od pôvodného a dodržia aj zelenú farbu kovovej konštrukcie.

Zdroj – foto: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

CHORV_RAMENO
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM