Maros Palesch Rôzne

Nová internetová platforma zbližuje obyvateľov regiónu Centrope

Nový internetový portál www.mycentrope.com určený obyvateľov regiónu Centrope má sprostredkovať ľuďom zážitok bez hraníc

Stránku, ktorá virtuálne spojí všetkých obyvateľov zainteresovaných krajín strednej Európy, teda Česka, Maďarska, Rakúska a Slovenska, dnes odprezentovali v rámci kick-off podujatia v mestskom lodnom termináli Wien City. Na portáli sa nachádzajú rôzne ponuky a informácie z oblasti voľného času, zábavy, kultúry a shoppingu zo všetkých cezhraničných regiónov štyroch krajín. Súčasťou web stránky budú aj turistické ponuky a možnosti, ako stráviť voľný čas v regióne. Všetky ponuky sú v štyroch jazykoch: slovensky, česky, maďarsky a nemecky.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo vidí v novom projekte šancu na rýchlejšiu integráciu: „Pred dvadsiatimi rokmi sa pretrhla železná opona, pred niekoľkými rokmi boli odstránené hraničné kontroly a teraz sa snažíme vybudovať výstavbou nových ciest a koľajových tratí, ale aj nových mostov cez rieku Moravu nové prepojenia,“ povedal. Projekt podľa neho virtuálnym spôsobom propaguje akcie, ktoré sa v regióne Centrope nachádzajú. Ako zároveň uviedol, rýchly a široký tok informácií, ktorý ponúka internet chcú spoločne využiť na rýchlejšiu integráciu do regiónu Centrope a posilniť tak našu Konkurencieschop­nosť. „Berieme to ako súčasť bratislavského zápasu za to, aby sme neboli vynechávaní z projektov ako sú eurofondy. Chceme ukázať, že aj z toho mála, čo máme k dispozícii, vieme tie peniaze veľmi zmysluplne využiť. Vieme byť nastavení na to, že nielen otázky kultúry a turizmu, ale aj vážnejšie otázky súvisiace so znalostnou ekonomikou a s dopravou chceme mať podporené aj v rámci Európskej únie,“ doplnil župan Frešo.

Podľa viedenského mestského radcu Rudiho Schickera je Centrope ekonomicky aj kultúrne najsilnejší európsky región, v ktorom žije 15 miliónov obyvateľov. Región pozostáva vo svojom jadre z územia Moravy, regiónu okolo Bratislavy, časti západného Maďarska a východného Rakúska.

Realizáciu mycentrope.com zabezpečuje združenie Central Danube Region GmbH / echonet communication gmbh v spolupráci s viedenským ComPRess a mediálnymi partnermi zo všetkých štyroch krajín (Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko), za slovenskú stranu s Rádiom Expres, portálom Webnoviny a TV Bratislava.

Slávnostného spustenia projektu sa zúčastnili aj podpredseda BSK Ivo Nesrovnal, krajský poslanec František Stano, riaditeľ medzinárodných vzťahov Brna Mojmír Jeřábek, konateľ spoločnosti Wien-Holding Peter Hanke, predseda predstavenstva Raiffeisenlan­desbank NÖ-Wien Reinhard Karl, za zakladateľov platformy mycentrope sa zúčastnili Andreas Hopf a Roland Vidmar.

Zdroj: BSK

centrope
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM