Michaela Katonová Správy

Nová daňová kauza je opäť spojená s bytovým komplexom Five Stars Residence

V prípade bratislavského bytového komplexu Five Stars Residence, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti budovy Slovenského rozhlasu, sa vynorila nová daňová kauza. Štát mal podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka prísť o tisícky eur.

Ilustračný obrázok k článku Nová daňová kauza je opäť spojená s bytovým komplexom Five Stars Residence
Zdroj: Dnes24.sk

Podozrenie z neplatenia dane z pridanej hodnoty (DPH) a dane zo zisku pri predaji sedemnástich bytov v komplexe Five Stars Residence vyslovil na tlačovej besede podpredseda SaS Ľubomír Galko. Pri „jednoeurovom prevode“ prišiel štát o 680-tisíc eur.

Byt za šesť centov

Staviteľ komplexu – Real Štúdio K.F.A. Bratislava, v ktorej figuroval ako spoločník podnikateľ Marian Kočner, realizovala 21. októbra 2011 prevod sedemnástich bytov na firmu Inkasný servis, za 1 euro. Jeden byt tak vyšiel na šesť eurocentov. Predsedom predstavenstva v tejto firme je taktiež podnikateľ Marian Kočner.

Na besede Galko opäť pripomenul už medializovanú kauzu v rovnakom bytovom komplexe. V minulosti išlo o prevod 7 bytov na firmy Rent and Wash a BL–202 za 12 miliónov eur, teda jeden byt za 1,7 milióna eur. V období od 18. februára 2012 do 22. mája 2013 bol podľa SaS jediným spoločníkom Ladislav Bašternák. Pri tomto prevode jestvuje podozrenie z neoprávneného odpočtu DPH vo výške 2 miliónov eur.

„Medializované prepojenia podnikateľov Bašternáka a Kočnera, súčasných alebo bývalých ministrov vlády Smeru Jána Počiatka a Roberta Kaliňáka, ich čulé obchodné kontakty so samotným premiérom Robertom Ficom len poukazujú na zvrátenosť celého personálneho obsadenia Ministerstva vnútra. My sme presvedčení, že Robert Kaliňák je absolútne nevhodnou osobou na post ministra vnútra,“ uzatvoril Galko.

Ministerstvo vnútra vracia úder

Ministerstvo vnútra (MV SR) si ale myslí, že poslanci Ľubomír Galko a Daniel Lipšic si dali gól do vlastnej brány. „Prípad je z roku 2011, teda z času, keď bola pri moci pravicová vláda, v ktorej ako ministri sedeli aj Galko a Lipšic. Otázka teda znie, ako to prešetrovali v tom čase, keď bola finančná a daňová správa počas pravicovej vlády v ich správe,“ uviedol v reakcii na tlačovú besedu hovorca MV SR Petar Lazarov.

Akékoľvek moralizovanie na adresu súčasného ministra vnútra a polície podľa Lazarova vyznieva veľmi úsmevne. „Súčasné vedenie rezortu MV SR a polície má za sebou výrazné úspechy nielen v odkrývaní daňových únikov, ale aj v oblasti znižovania kriminality a zvyšovania bezpečnosti, ktoré sú ďaleko lepšie, ako keď rezort vnútra viedol Daniel Lipšic,“ dodal hovorca rezortu vnútra.

Prečítajte si aj: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM