Michaela Katonová Správy

Nosičom batožiny na Hlavnej stanici sa darí aj rok po spustení. Ich cesta za lepším životom však nie je jednoduchá

Prvé kufre odniesli nosiči batožín na Hlavnej stanici presne pred rokom. Cestujúci si túto službu pochvaľujú. Vďaka tejto práci sa ich životy menia k lepšiemu, no zle nastavená legislatíva im naďalej komplikuje životy. Získať stabilný a dôstojný domov je pre nich náročné.

Ilustračný obrázok k článku Nosičom batožiny na Hlavnej stanici sa darí aj rok po spustení. Ich cesta za lepším životom však nie je jednoduchá
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Proti prúdu spustilo pred rokom ojedinelý projekt. Desiatim mužom, ktorí sa živia predajom časopisu Nota Bete, ponúkli prácu na Hlavnej stanici. V uniformách a bielych rukavičkách odnesú nosiči v priemere 300 kusov batožín denne. Na stanici pomáhajú každý pracovný deň od 9.00 do 13.00 hodiny. V poobedných hodinách predávajú Nota Bene.

Dlhy sa podarilo znížiť, boj ale nekončí

Všetci nosiči sú zaradení do programu oddlžovania. Ich dlh sa podarilo znížiť za posledný rok o 75 500 eur. „Najväčšiu časť z tejto sumy sa nám podarilo zjednať, veriteľ ju nosičom odpustil. Ďalšiu časť na splatenie dlhu poskytla naša organizácia a časť dlhu si splatili nosiči sami,“ povedal koordinátor projektu Peter Kadlečík.

Napriek týmto priaznivým správam, nie je situácia nosičov vôbec jednoduchá. Dlhy v tisíckach eur, ktoré nosiči stále majú, vznikli často nezmysleným navyšovaním dlhu na zdravotnom poistení. Pre ľudí bez domova je komplikované hlásiť sa na úrade práce v mieste svojho trvalého bydliska. Nehovoriac o ďalších problémoch, ktoré predstavujú exekučné trovy a úroky.

„Na splácanie dlhu v zdravotných poisťovniach prispievame nosičom rovnakou sumou, akú si našetrili. Naša organizácia spolu s nosičmi vložila do systému počas roka viac ako 16-tisíc eur v podobe zaplatených odvodov a dlhov. A čo získali nosiči? Stále nemajú zdravotnú starostlivosť, trvalé pobyty, bankové účty, iba dlhy,“ zdôraznila riaditeľka OZ Proti prúdu Zuzana Pohanková.

Komplexné riešenia

Slovenská legislatíva zatiaľ nepozná vhodný model sociálneho zamestnávania ľudí bez domova, ktorý by prihliadal na špecifickosť ich situácie.

Za mimoriadny úspech projektu sa dá označiť fakt, že právne služby poskytuje Nadácia Pontis pro bono. Nosič Laco sa vďaka tomu odhodlal vstúpiť do osobného bankrotu. Keby nosiči museli advokátske služby platiť, nikdy by si ich nemohli dovoliť.

„Tento rok sme spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami z celého Slovenska začali pracovať na vzniku národnej stratégie prevencie a riešenia bezdomovectva. Bezdomovectvo je potrebné riešiť komplexne. Všetky opatrenia by mali viesť k tomu, aby každý človek bez domova mal šancu čo najsôr získať svoj vlastný domov,“ povedala Nina Beňová, koordinátorka projektu Národnej stratégie riešenia bezdomovectva.

Aj keď cesta nosičov nie je bezproblémova, projekt dáva nádej na zmenu. Umožňuje pracovať, riešiť finančnú situácia a posúva nosičov bližšie k budúcnosti pod vlastnou strechou a bez dlhov.

V máji získali nosiči batožín druhé miesto v najstaršej európskej cene za sociálnu inováciu Sozia Marie 2015 vo Viedni a prvú cenu INSP v americkom Seattli. Tento rok projektu končí dôležitá finančná podpora z nórskych fondov. Pre udržanie projektu preto spúšťa OZ Proti prúdu a Nota Bene možnosť poslať darcovskú sms v hodnote 2 eur.

Vedeli ste, že:

  • Priemerná váha batožiny je 10 kilogramov
  • Jeden nosič odnesie denne 50 kusov batožín
  • Nosiči odpracovali na stanici 172 služieb

Prečítajte si tiež: Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie

Nosiči batožín zaškolili nového pomocníka: Známy Juraj Kemka vymenil sošku OTA za kufre

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM