Nina Táborská Rôzne

Nocľaháreň Depaul pre ľudí bez domova čaká veľká rekonštrukcia za milióny eur

V týchto dňoch sa začali stavebné práce na budove Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Budova najväčšej nízkoprahovej nocľahárne na Slovensku slúži ľuďom bez domova nepretržite od roku 2006. Doteraz poskytla 380.258 nocľahov a pod svoju strechu prichýlila 4553 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nocľaháreň Depaul pre ľudí bez domova čaká veľká rekonštrukcia za milióny eur
Zdroj: TASR

Keď 21. decembra 2006 prebrala organizácia Depaul Slovensko od magistrátu hlavného mesta opustenú budovu stolárskej dielne, svitla nádej, že v Bratislave už nebudú musieť zomierať ľudia bez domova, len preto, že nemajú v zime kam ísť.

„Za túto starú budovu nocľahárne sme nesmierne vďační. Aj napriek tomu, v akom bola stave, sme dokázali vykonať obrovský kus práce a pomôcť stovkám ľudí,“ uviedol Juraj Barát, riaditeľ Depaul Slovensko.

Ako dodal, podmienky, v ktorých robia neziskové organizácie, si mnohí často nevedia ani predstaviť. „Napríklad naši zamestnanci majú v nocľahárni každú noc 70 – 80 ľudí pod vplyvom alkoholu. Navyše tu máme ľudí psychicky chorých, agresívnych a ľudí so špeciálnymi potrebami, ktorým sa treba osobitne venovať,“ dodal Barát.

Bez vhodných priestorov je sociálna práca veľmi náročná. Pracovníci nemôžu napríklad umiestniť alkoholikov spolu s ľuďmi, ktorí pracujú a potrebujú si v noci oddýchnuť. Preto ako Barát uviedol, veľmi netrpezlivo čakajú na nové priestory.

Rekonštrukciou sa pôvodný priestor rozdelí na dve podlažia s ubytovacími priestormi, hygienickým vybavením, špecializovanými oddeleniami a nevyhnutným zázemím.

„Nocľaháreň bude aj naďalej nízkoprahová a jej kapacita zostane 150 – 200 klientov. Zvýši sa však kvalita poskytovaných služieb, zlepšia sa celkové podmienky a budeme môcť pracovať so skupinami a ich špeciálnymi potrebami. Celá rekonštrukcia je rozdelená do viacerých etáp. Prvá etapa, ktorá sa práve realizuje, prebieha za plnej prevádzky, takže klienti sa nemusia obávať, že by v noci nemali kde spať. Najviac nás však trápi chlad. Aj keď kúrime, cez neizolovanú strechu uniká veľa tepla. Denne minieme viac ako 120 litrov nafty a v nocľahárni je stále chladno,“ priblížil Juraj Barát.

Celková cena rekonštrukcie je odhadovaná na 1,6 milióna eur. Prostriedky na rekonštrukciu poskytli domáci aj zahraniční darcovia, prispeli nadácie, firmy aj jednotlivci, pomohol aj príspevok z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie.

Organizácia Depaul Slovensko poskytuje v Bratislave nízkoprahové služby pre ľudí bez domova. Prijíma aj klientov, ktorí sú z rôznych dôvodov (pod vplyvom alkoholu, chýbajúce doklady, neprispôsobivé správanie, choroby atď.) odmietnutí z podobných zariadení v meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM