Rôzne

Noc výskumníkov prinesie hon na kométu a desiatky hravých vedeckých dobrodružstiev

Bratislava sa v piatok zmení na raj bádateľov. Až do polnoci budú pre deti a ich rodičov otvorené výstavy, pripravené hudobné vystúpenia aj veľkoplošné projekcie.

Ilustračný obrázok k článku Noc výskumníkov prinesie hon na kométu a desiatky hravých vedeckých dobrodružstiev
17
Galéria
Zdroj: nocvyskumnikov.sk

V Bratislave ožije vedeckými zážitkami až 7 priestorov. Najväčšia plocha, na ktorej si rozložia vedecké inštitúcie svoje stánky, bude už tradične v Starej tržnici. Za originálnymi zážitkami môžu malý aj väčší bádatelia vyraziť aj do V-klubu, Slovenského národného múzea, Poľského inštitútu či do Lab.cafe na Námestí SNP. Na vnímavých návštevníkov sa teší aj Galéria Archa a Falling Walls Lab Slovakia, ktorý vznikne v Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty UK.

Festival vedy

Noc výskumníkov zajtra odštartuje okrem Slovenska v ďalších 23 štátoch Európy. Jej aktuálny ročník má motto „Výskumníci sú medzi nami.“ Snahou organizátorov je priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich priviedlo k povolaniu výskumníka, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú a kde je možné výsledky výskumu uplatniť v bežnom živote.

Odborníci a výskumníci z jednotlivých odborov vedy si pre návštevníkov pripravili zaujímavý program s viac ako stovkou stánkov, kde deti môžu na vlastnej koži zažiť zákonitosti vedy.

Na interaktívnych stanovištiach majú malý zvedavci možnosť vyskúšať si rôzne chemické a fyzikálne pokusy, objavovať, ako funguje ľudské telo alebo preniknúť do tajov histórie, geológie a ďalších vedeckých disciplín. „Cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz kladieme predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. Program však osloví všetky vekové kategórie a zabavia sa na ňom aj veľkí,“ informujú organizátori.

Tipy pre zanietených bádateľov

Od 10:00 až do polnoci v Labe na Námestí SNP 25 zažijete skvelé vedecké dobrodružstvá. Deti si budú môcť vyrobiť interaktívne pohľadnice pomocou vodivej farby a LED svetielok. Naučia sa sami vytvoriť základný elektrický obvod aj interaktívnu robotickú ruku. Môžu si tiež vyskúšať stroje (laser, 3D tlačiareň, ploter) a vyrobiť si na nich jednoduché produkty.

K dispozícii budú profesionáli na obsluhu strojov aj grafici na úpravu grafických podkladov. Vďaka nim si budú môcť vyskúšať stroje aj ľudia, ktorí neprešli zaškolením. Na workshopy sa však musíte vopred sa prihlásiť TU.

Starej tržnici a na Námestí SNP pred tržnicou nájdete vedecké stánky, mnoho atraktívnych vystúpení a prezentácií na hlavnom pódiu. Preniknete do tajov antropológie, astronómie, mineralógie, fyziky aj chémie.

Prírodovedné múzeum SNM prichystalo okrem množstva vedeckých stánkov aj večerné astronomické pozorovania. Ďalekohľad zamierite na Mesiac v prvej štvrti, planétu Jupiter, Saturn a ďalšie zaujímavé objekty hviezdnej oblohy. Viac o programe v SNM sa dozviete TU.

Falling Walls Lab Slovakia nájdete od 12:30 do 16:45 hod. v Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty UK na Vajanského nábreží. Excelentní vedci a odborníci tam formou 3-minútových prezentácií priblížia návštevníkom svoje inovatívne myšlienky a výskumné projekty.

Celý bohatý program EURÓPSKEJ NOCI VÝSKUMNÍKOV 2017 nájdete TU.

Noc výskumníkov SNM
17
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM