ts Rôzne

Rešpektovaný fotograf Andrej Palacko: Fidel Castro je stále najstráženejšia osobnosť Kuby

S ľuďmi sa rád objíma, vodu nepije a je veľkým milovníkom Kuby. Známy slovenský fotograf Andrej Palacko vystavuje svoje fotografie po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Rešpektovaný fotograf Andrej Palacko: Fidel Castro je stále najstráženejšia osobnosť Kuby
Zdroj: Andrej Palacko

Andrej Palacko má vo svojej zbierke rôznorodé osobnosti. Nechýbajú kontroverzní súrodenci Fidel a Raúl Castrovci, slávny boxer Teofilo Stevenson či speváčka Omara Portuondo, ktorú našinci poznajú aj vďaka spolupráci s legendárnymi Buena Vista Social Club. Pred jeho objektívom stáli aj známi Slováci – skladateľ Eugen Suchoň, herec Ladislav Chudík či operný spevák Peter Dvorský. Sila a výnimočnosť Palackových fotografií je v tom, že celebrity zachytáva v zákulisí oficiálnych akcií.

Ako vznikala vaša láska k fotografii?

K profesii fotografa ma priviedol môj drahý otecko, ktorý bol odborným vojenským poradcom všetkých slovenských povojnových filmov. Vďaka tomu som sa zúčastňoval rôznych nakrúcaní. Od otecka som dostal svoj prvý fotoaparát. Najviac ma zaujala dokumentaristika, fotografická reportáž okolo umelcov, hudba, teda jazz, opera, divadlo aj sociálna fotografia.

Nedávno ste boli na Kube. Aký bol dôvod?

Na Kubu som išiel preto, lebo ju milujem. Už po deviatykrát som sa stretol so svetovými osobnosťami. Stretol som sa s Omarou Portuondo, kubánskym ministrom aj so synom Fidela Castra. Daroval som im svoje fotografie.

Kedy ste navštívili Kubu po prvýkrát?

Prvýkrát som na Kubu vycestoval v roku 2006. Spolu s ďalšími stovkami novinárov sme išli fotiť oslavy prvého mája. Vidieť Fidela naživo bol pre mňa mimoriadny zážitok. Fotky z jeho posledného prejavu mám stále rozvešané na stenách obývačky.

Na Kubu sa pravidelne vraciate. Čo vás tam láka?

Na Kubu lietam preto, aby som dokumentoval svetové osobnosti. Najbližšie letím 5. augusta, 10. augusta mi slovenský veľvyslanec bude pomáhať s výstavou na Revolution place. Je to nádherná svetová tribúna, galéria Fidela Castra, kde len tak niekoho nepustia a Palacko tam bude mať obrovskú výstavu.

Vaše fotky zachytávajú osobnosti aj v súkromí. Ako sa vám darí dostať do zákulisia?

Vďaka intuícii. Vždy som dokázal vycítiť, kedy sa k nim môžem priblížiť. Musíte rešpektovať ich náladu, súkromie. Ak ste otvorení a nemáte zlé úmysly, oni sa uvoľnia tiež. Nikdy som sa nesprával ako paparazzi. Mám rád ľudí a rešpektujem ich osobný priestor. Väčšinou som mal pri zákulisnom fotení šťastie.

Keď sa mi podarilo z pätnásťmetrovej diaľky odfotiť Fidela Castra počas jeho posledného prejavu, na tribúnu som sa dostal náhodou. Ukázali na mňa prstom a pozvali ma hore na tribúnu. Predtým si ma však určite preverili. Fidel Castro je stále najstráženejšou osobnosťou Kuby.

A čo legendárny boxer Teofil Stevenson, viacnásobný majster sveta a držiteľ olympijského zla­ta?

Teofila Stevensona som nafotil pred štyrmi rokmi len týždeň pred smrťou počas rodinnej oslavy. Také zábery nemá nikto. Nakrútili sme aj dokument. Sedel som v jeho obývačke a oslavoval s jeho rodinou.

Kubánci sú úžasní ľudia. Sú veľmi opatrní, ale priateľskí. Keď vycítia, že im nechcete ublížiť, radi vás medzi seba pustia. Kubánsky ľud je chudobný. O to bohatší sú ale na duchu. Vedia sa tešiť zo života, smejú sa a tancujú. Prechovávajú medzi sebou krásne medziľudské vzťahy.

Čím vám učarovalo zákulisné fotenie?

Na javisku býva väčšinou všetko umelé, nacvičené. Také fotky vám urobí ktokoľvek. Mňa zaujímajú ľudia takí, akí sú. Prirodzení vo svojej plnej kráse. Milujem zákulisie.

S ktorými osobnosťami sa vám najlepšie spolupracovalo?

Mal som veľa prehliadok, na ktorých som vystavoval portréty osobností, akými sú Stevie Wonder, Paul McCartney, Sinéad O’Connor, Joe Cocker, Roxette a mnohí ďalší.

Rád fotím z prostredia opery, jazzu, divadla, filmu, slovenských spevákov, hercov a umelcov. Bol som na tribúne Fidela Castra, u venezuelského prezidenta Huga Cháveza som bol osobne, s Raúl Castrom, robil som fotky Any Fidelie Quirot, Alberta Juantorenu, bol som na rodinnej oslave jedného z najväčších boxerov histórie Teofila Stevensona.

Fotil som aj Javiera Sotomayora, Omaru Portuondo a veľa ďalších svetových osobností. A to sú práve zábery zo zákulisia. Ja nemám rád koncerty, mám rád zákulisie. Milión ľudí vidí krásne koncerty, ale nevidí zákulisie. Snažím sa zachytiť krásu prirodzených ľudí.

S kým zo slovenských osobností sa vám najlepšie spolupracovalo?

Zaujímavé zábery sa mi podarilo urobiť, keď som bol dvorným fotografom Petra Dvorského, Eugena Suchoňa som fotil, našich slovenských krásnych hercov.

Chystáte v najbližšej dobe nejaké výstavy?

Momentálne sa chystám na prípravy výstavy v Havane. Vystavovať budem aj sto fotiek. Bude tam dvadsať veľvyslancov, prídu tam kubánski ministri, Castro, veľké svetové osobnosti, budú tam televízie a noviny.

Bude to nádherné, bude to vážna vec. Bieloruské ministerstvo kultúry má tiež záujem o moje výstavy. Chcem robiť výstavy aj v Moskve a vo Vietname. Vietnam je nádherná krajina.

Na Slovensku som výstavy už mal, napríklad v Banskej Bystrici, Trenčíne, Piešťanoch aj v Bratislave.

Čítajte aj: V čom spočíva čaro legendárnej Zory? Bratislavský podnik si drží klientelu už desaťročia

Dokument - Teófilo Stevenson - Andrej Palacko
1
Galéria
Fotografie Andreja Palacka
15
Galéria
Zdroj: Andrej Palacko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM