Aktualizované Správy

Nezvaný hosť u Andreja Kisku: Po prezidentskom paláci sa pohyboval záhadný muž

Približne o jednej hodine preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca a dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy.

Ilustračný obrázok k článku Nezvaný hosť u Andreja Kisku: Po prezidentskom paláci sa pohyboval záhadný muž
Zdroj: TASR

Neznámy muž uplynulú noc narušil bezpečnosť Prezidentského paláca. Približne o jednej hodine preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca a dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy. Informoval o tom poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

„Vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút. Na tomto poschodí sa spustil bezpečnostný systém, ktorý bol vyhodnotený ako falošný poplach a bol vypnutý,“ priblížil Krpelan.

Čítajte aj: Polícia už vie, ako bude postupovať počas predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Bratislavčanov čaká viacero obmedzení

Tou istou trasou následne neznámy muž opäť zišiel na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery.

Krpelan pripomenul, že ochranu paláca dvadsaťštyri hodín denne osobnou prítomnosťou zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý patrí pod Ministerstvo vnútra SR.

„V ranných hodinách priestory paláca prezreli pyrotechnici, momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil,“ doplnil poradca prezidenta.

Na situáciu doplatil riaditeľ

Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOÚČaDM) MV SR Radovan Horváth zrejme skončí vo svojej funkcii. O uvoľnenie z nej požiadal vedenie ministerstva v reakcii na bezpečnostný incident, ktorý sa dnes v noci odohral v Prezidentskom paláci.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Podľa nej je minister Robert Kaliňák (Smer-SD) informovaný o rozhodnutí Horvátha iba ústne a zatiaľ ešte nerozhodol, či jeho rezignáciu prijme.

Hovorkyňa rezortu zdôraznila, že v čase incidentu nebola v paláci žiadna chránená osoba. „Za toto zlyhanie policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií bude vyvodená zodpovednosť,“ prisľúbila Dobiášová.

Tvár muža zachytila kamera

Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave zverejnilo fotografiu muža, ktorého zachytili bezpečnostné kamery. Žiada širokú verejnosť, aby ho pomohla stotožniť.

Obracia sa aj na možných svedkov incidentu, ktorí sa v čase od 23.00 hod. do 03.00 hod. nachádzali v blízkosti Prezidentského paláca, aby nahlásili relevantné informácie.

Občania ich môžu nahlásiť na bezplatnej policajnej linke 158 alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

Nepríjemné prekvapenie

„Bolo to pre mňa nepríjemným prekvapením. Nepríjemným prekvapením bolo to zistenie, že niekto môže stráviť v paláci bez toho, aby sa s ním niekto stretol, 20 minút, voľne tam chodiť, stále nevieme, čo tam ten človek robil,“ reagoval na neželanú návštevu Kiska.

„Verím, že kompetentní spravia všetko pre to, aby sa také niečo už nikdy nezopakovalo,“ doplnila hlava štátu.

Čítajte aj: Prezident Kiska pozýva do paláca

Ilustračné foto

Prezidentský palác - Kiska
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM