Ľuba Lesná Rôzne

Neziskovska Lepší svet: Otvára nové bývanie pre hendikepovaných ľudí

V stredu 15. októbra aktivisti z neziskovky Lepší svet otvárajú nové zariadenie podporovaného bývania pre ľudí s mentálnym znevýhodnením na Černicovej 25 v Bratislave. Podporované bývanie bude slúžiť dvanástim klientom s duševnou poruchou.

Ilustračný obrázok k článku Neziskovska Lepší svet: Otvára nové bývanie pre hendikepovaných ľudí
Zdroj: TASR

Za záchranu týchto klientov záchranu získala organizácia ocenenie Sociálny čin roka 2014.

Organizácia Lepší svet sa operatívne postarala o zabezpečenie základných i špeciálnych potrieb pre dvanásť ľudí s duševnou poruchou po tom, čo bolo zrušené zariadenie Pokojný domov a klientom hrozilo, že sa zo dňa na deň ocitnú na ulici. Bez ich pomoci by tak ostali napospas vlastným možnostiam, ktoré sú pre ich duševné ochorenie minimálne.

Dušan Mikulec, riaditeľ neziskovej organizácie Lepší svet. zdôraznil, že nechcel byť tým ďalším ľahostajným, ktorý by čakal, že pomôže niekto iný. "Práve takýmto spôsobom nepomôže nikto a ľahostajnosť voči tým, čo si nedokážu pomôcť sami, robí zlú, tvrdú a necitlivú spoločnosť ako celok. Myslím si, že ak je potreba pomoci naozaj akútna, treba konať a pomôcť,“ zdôraznil Mikulec.

Vďaka novému bývaniu – plnohodnotný život

Teraz pre nich organizácia otvára podporované bývanie, vďaka ktorému budú môcť žiť plnohodnotný život, napriek ich znevýhodneniu. Títo klienti s duševnou poruchou nedokážu samostatne, bez starostlivosti a asistencie odborných zamestnancov, fungovať v normálnom živote. Práve podporované bývanie im umožní žiť plnohodnotne v prostredí, ktoré sa takmer ničím neodlišuje od toho prirodzeného, pretože pod dohľadom odborných asistentov môžu aj takýto ľudia viesť samostatný život.

Lepší svet

Je to nezisková organizácia, ktorá sa už viac ako 11 rokov stará o ľudí s mentálnym znevýhodnením. Prevádzkuje viacero zariadení v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, v ktorých je takmer stovka klientov. V starostlivosti o mentálne znevýhodnených ľudí je najväčšou neštátnou neziskovou organizáciou na Slovensku, ktorá sprostredkováva 24-hodinové sociálne služby. Jej klientmi sú aj siroty, ktoré nemajú už nikoho.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM