Maros Palesch Rôzne

Nezabudnite na daňové priznania z nehnuteľností

Bratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu roku 2010 novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej nehnuteľnosti zmenil výmer základu dane, musia do 31. januára 2011 (pondelok) podať daňové priznanie.

Daňovník podáva priznanie k dani z nehnuteľností príslušnému správcovi dane (obec, mesto), v prípade slovenskej metropoly – bratislavskej samospráve. Oddelenie miestnych daní a poplatkov magistrátu hlavného mesta SR sídli na Blagoevovej ul. 9 (Petržalka – oproti Ekonomickej univerzite). V Bratislave je evidovaných viac ako 190 tisíc osôb, ktoré sú každoročne povinné platiť daň z nehnuteľností. Hlavné mesto SR získa v tomto roku na výkon samosprávnych funkcií z tejto dane približne 42 mil. EUR, pričom 33 mil. EUR je od právnických osôb a 9 mil. EUR od fyzických osôb.

Pre rok 2011 sa výška dane z nehnuteľností nemení a Bratislavčania zaplatia daň v rovnakej výške ako v roku 2010 (viac informácií o výške daní podľa jednotlivých mestských častí nájdete na www.bratislava.sk). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov daňové priznanie podáva len jeden z manželov. Bratislavská samospráva v zmysle všeobecne záväzného nariadenia poskytuje 50% úľavu na dani pre niektoré fyzické osoby. Znížiť výšku dane z nehnuteľností je možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov či daňovníkoch, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP. Ak si Bratislavčan, ktorému vznikol nárok na zníženie dane svoje právo ešte neuplatnil, môže tak urobiť najneskôr do konca januára.

Daňové priznanie k daní z nehnuteľností na rok 2011 je možné zaslať poštou, ale ho daňovník podá osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici. Bratislavčania platia daň až na základe doručeného platobného výmeru, ktorý im mesto zašle najneskôr do konca mesiaca máj t.r. Právnickým osobám budú platobné výmery zasielané už od druhej polovice mesiaca február t.r. V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania, alebo nezaplatí vypočítanú miestnu daň, samospráva si uplatní sankciu, ktorá môžu byť stanovená minimálne na úroveň 6,60 EUR, alebo až do výšky 3319 EUR.

Zdroj: Magistrát hl.m. SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM