Alexandra Húsková Rôzne

Nezabúdajme na obete nacizmu. V Bratislave sa budú ukladať spomienkové kamene Stolpersteine

Kamene Stolpersteine pripomínajú a ctia si pamiatku obetí nacistickej genocídy a holokaustu. Dodnes bolo uložených okolo 50 tisíc kameňov v 18 krajinách Európy. Na Slovensku sa podujatie kladenia kameňov do chodníkov koná po druhý raz. Pozrite sa, kde v Bratislave sa tohto aktu môžte zúčastniť.

Ilustračný obrázok k článku Nezabúdajme na obete nacizmu. V Bratislave sa budú ukladať spomienkové kamene Stolpersteine
Zdroj: TASR

V nedeľu 9. 8. 2015 od 14:00 hod. sa na viacerých miestach v Bratislave uložia spomienkové kamene Stolpersteine pre obete nacistov.

Projekt Stolpersteine Vám prináša o.z. Antikomplex.sk v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Dokumentačným strediskom holokaustu.

Zmysel a posolstvo projektu Stolpersteine

Kamene Stolpersteine pripomínajú a ctia pamiatky obetí nacistickej genocídy a holokaustu, ktorými boli Židia, Rómovia, odbojári, homosexuáli a iní. Stolperstein (z nemeckého „kameň na zakopnutie“) je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného a okoloidúcim trvale pripomína zločin.

Na kameni s mosadznou tabuľkou (10×10 cm) je uvedené meno obete, dátum narodenia a jej osud (zatknutie, deportácia či miesto zavraždenia).

Pamätník vo verejnom priestore na zemi zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a do budúcna varuje pred opakovaním zločinu, okoloidúci sa pohľadom na kameň na zem symbolicky klania pred obeťou.

Projekt podporili MČ Staré Mesto a starosta Radoslav Števčík. Podujatím vás bude sprevádzať spisovateľ Michal Hvorecký a vystúpia na ňom viaceré osobnosti spoločenského života v Bratislave a na Slovensku.

Kamene ukladá autor projektu nemecký umelec Gunter Demnig v Bratislave už po druhý raz a po celej Európe od roku 2000, aby umelecky a nevtieravo pripomínali obete nacistov a holokaustu a ich príbehy, ktoré sú stále aktuálne.

Program:

  • 14:00 – Štúrova 12 – rodina Rotterovcov
  • 14:50 – Tolstého 9 – manželia Oesterreicherovci
  • 15:30 – Klariská 7 – aktivistka Gizela „Gizi“ Fleischmannová
  • 16:00 – Kostol Klarisiek – premietanie filmu Rabínka (Anna Grusková, 2012) o Gizi Fleischmannovej

V 18 krajinách Európy dnes leží vyše 50 tisíc Stolpersteinov. Na Slovensku projekt začal v roku 2012 a dnes Stolpersteine ležia v 9 mestách a obciach a počas nadchádzajúceho víkendu sa budú ukladať aj v Tornali, Brezne, Banskej Bystrici a Dubovej (pri Modre).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM