KAW Rôzne

Neviete, kam na výlet? Vyberte si niektorú z turistických trás v Malých Karpatoch

Príjemné jarné počasie bez extrémnych teplôt láka do prírody. Spoznajte počas potuliek lesom miesta, kadiaľ kráčala história.

Ilustračný obrázok k článku Neviete, kam na výlet? Vyberte si niektorú z turistických trás v Malých Karpatoch
11
Galéria
Zdroj: TASR

Už ste prešli krížom krážom okolie Bratislavy a neviete, kam sa vybrať počas príjemných jarných dní na ďalší výlet? Vyskúšajte niektorú z turistických trás v Malých Karpatoch. Garantujeme vám, že budete mať čo obdivovať. Turistické chodníky ponúkajú aj menej náročné turistické trasy. Takmer každá obec na úpätí malých Karpát ponúka vyznačenú trasu, ktorá vás zavedie do lesov.

Tipy na pešiu túru

Bratislava (Železná studnička) – Kačín – Marianka

Trasa meria 9,3 km. Musíte sa držať červenej turistickej značky po celej trase.

Na konci cesty vás privíta obec Marianka, ktorá je najstarším pútnickým miestom na Slovensku, jeho pôvod a história je sčasti zahalená legendami. Určite navštívte mohutný rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie. Na oltári sa nachádza socha sediacej madony z konca 14. storočia, ktorú podľa legendy z hruškového dreva vyrezal jeden z pustovníkov.

Magnetom pre pútnikov je najmä tzv. zázračný prameň. Vyviera pod kopcom, na ktorom sa týčia kaplnky vybudované v rokoch 1710 až 1729. Na svahu pri ceste k prameňu vedie krížová cesta, ktorú tvorí spolu 14 kaplniek.

Marianka – Borinka – Hrad Pajštún

Dĺžka trasy je 4,5 km, musíte sa držať opäť červenej značky.

Počas cesty z Borinky na zrúcaninu hradu Pajštún, ktorá sa nachádza vo výške 486 metrov nad morom, počítajte s väčším prevýšením. Počas cesty natrafíte na altánok, kde si môžete na chvíľu oddýchnuť. Námahu investovanú do strmšieho výstupu vám vynahradí nádherný výhľad zo zrúcaniny. V ideálnom počasí možno dovidieť až na rakúske Alpy. Prvé zmienky o hrade pochádzajú z roku 1273. V minulosti „strážil“ hranicu Uhorska, až kým ho na ruinu v roku 1810 nepremenili napoleonskí vojaci. Hrad zhorel a zrekonštruovaný už nebol.

Pokračovať potom môžete po viacerých trasách:

  • Košarisko (chata) – (zelená značka) – Medené Hámre, ďalej po ceste do Borinky (dĺžka trasy – 18 km)
  • po žltej značke na Dračí Hrádok, ďalej po ceste do Borinky (dĺžka trasy – 11 km)
  • po žltej značke do Stupavy (dĺžka trasy – 8 km)

Stupava – Červený domček – Lozorno

Dĺžka tejto trasy je po zelenej turistickej značke 11 km.

Na konci tejto trasy, v blízkosti západných svahov Malých Karpát v južnej časti Záhorskej nížiny, leží obec Lozorno. Jej bohatú historickú minulosť pripomína niekoľko architektonických pamätihodností a sôch. Z prírodovedného hľadiska je zaujímavá najmä vodná nádrž nad dedinou, z ktorej vyteká Suchý potok a pokračuje krížom cez dedinu. V rekreačnej oblasti pri nádrži môžete natrafiť na rybárske zábavy i hody, ktoré sa tam často organizujú.

Zrúcanina Pajštún
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM