Adriana Banásová Rôzne

Neveríte, že kariéra a rodina idú dokopy? Presvedčia vás Ženy s.r.o.

Ak túžite po kariére a zároveň harmonickej rodine, neváhajte a navštívte Ženy s.r.o.. O tom, ako sa ženám snažia plniť ich sny a že nejde len o biznis nám porozprávala riaditeľka firmy Eva Vašková Čejková a koordinátorka projektu za Slovensko Dáša Černá Gejdošová.

Ilustračný obrázok k článku Neveríte, že kariéra a rodina idú dokopy? Presvedčia vás Ženy s.r.o.
Zdroj: Dnes24.sk

V Čechách už dva roky fungujúci projekt zaznamenal úspech, ktorého výsledkom je v súčasnosti 43 000 registro­vaných a spokojných žien. U nás sa projekt formou webu spúšťa v júni a dielne, o ktorých sa dočítate nižšie, na jeseň.

Mohli by ste nám predstaviť Ženy s. r. o. ?

Eva Vašková Čejková: Ženy s.r.o. vznikli v Prahe pred dvomi rokmi a cieľom bolo združiť čo najviac žien na jedno miesto. Projekt vzišiel z mojej podnikateľskej skúsenosti, kedy ma množstvo žien kontaktovalo, ako majú predávať, ako si robiť vlastné PR a dostať sa do povedomia, a kto iný môže byť pre ženu vzorom ako žena.

Náš projekt sa teraz pretvára v sociálnu sieť českých a slovenských žien. Ide o komunitný web, ktorý tvoria ženy samé – vkladajú tam blogy, diskusie, kalendáre… a vedľa toho online sveta vznikli ešte pracovne Ženy s.r.o., ktoré sú zatiaľ štyri v Čechách a dúfame, že na jeseň sa jedna spustí aj v Bratislave. Tie pracovne slúžia ako prostredie pre ženy a zároveň aj firmy, ktoré si ich prenajímajú. K tomu vnikol ešte tlačený katalóg, kde prezentujeme hand made výrobky žien.

Čo je teda cieľom vašej spoločnosti?

Eva Vašková Čejková: Mať čo najväčšiu komunitu, aby sme dali priestor podnikavým ženám. Nemáme na webe reklamu, je to všetko postavené na „šeptande“ – ženy si to medzi sebou navzájom povedia. Potom sú tu veľké nadnárodné firmy, ktoré sa chcú do tej komunity dostať. Samozrejme aby sa na web dostali a prezentovali svoje komerčné produkty, musia niečo zaplatiť, z čoho potom fungujeme. Tie ženy, ktoré sú na webe a v katalógu sú tam však zadarmo, nie je tam žiaden registračný poplatok ani členské.

Koľko žien je v súčasnosti u vás zaregistrovaných?

Eva Vašková Čejková: V Čechách v databáze máme 43 000 žien. Na Slovensku sa nový web bude rozbiehať v júni, preto máme zatiaľ Sloveniek menej.

Čo najčastejšie u vás ženy vyrábajú alebo ponúkajú?

Eva Vašková Čejková: Sú to hlavne šperky ale aj služby – kaderníčky, kozmetičky, varenie, pečenie.

Vaša komunita je zameraná na ženy s rodinami alebo ste otvorení aj mladým ženám?

Eva Vašková Čejková: Samozrejme aj mladým, máme kategóriu 25+.

Vašim zámerom je prilákať hlavne podnikavé ženy?

Eva Vašková Čejková: Reálne chceme prilákať ženy, ktoré idú za zábavou a sú hlavne spotrebiteľky. V Čechách máme síce cez 40 000 žien, ale z nich tvoria asi len 10% tie podnikavé. Reálne ich je málo. Naším cieľom je dostať tie podnikavé ženy medzi masu ľudí, ktorá môže ich produkty nakupovať. Preto aj na webe môžete vidieť články o chlapoch, deťoch, hoby… je potrebné vytvoriť tam zábavu a každý desiaty príspevok bude „Kúpte si bonbón od Jany“. Tak je to nenásilné a ženy to chcú vyskúšať a chcú to kúpiť.

Nie ste ale skupina zameraná proti mužom?

Eva Vašková Čejková: Určite nie (smiech). Máme krásne heslo: „Nie sme proti mužom, ale sme pre ženy“.

Ako vás vnímajú muži?

Dáša Černá Gejdošová: Myslím, že veľmi pozitívne. Manželia v tom svoje ženy podporujú, lebo potom majú spokojné manželky a keď sú spokojné ony, tak aj ich muži.

U nás sú pomerne obľúbené detské centrá, kam chodia ženy s deťmi. Ako bude v Bratislave vyzerať vaša pracovňa? Bude možné prísť tam s dieťaťom?

Dáša Černá Gejdošová: Radi by sme našli taký priestor, ktorý by spĺňal aj toto kritérium, aby tam mohli prísť matky s deťmi, ale aby si mohli ženy v tom priestore od detí „oddýchnuť“- aby boli spolu ale aby sa navzájom nerušili.

Ako často bude vychádzať váš katalóg?

Eva Vašková Čejková: Teraz budeme vytvárať nový katalóg a to taký, že tam budú výrobky iba pre nás, lebo sa nám už stalo, že sme napríklad pomohli so štartom aj s PR podnikavým ženám a ony to potom dali na iné weby, napríklad u vás na Sashe atd…a tým sa ten projekt rozbíja.

Nakupujú z katalógu aj muži?

Eva Vašková Čejková: Áno a dokonca chodia aj do pracovní manželky podporovať.

V súčasnosti je náš trh a trh celkovo zahltený všetkým možným. Dá sa vôbec ešte s niečím preraziť a možno na tom aj zarobiť?

Dáša Černá Gejdošová: Určite áno. Podstatné je, aby sa žena našla a zistila, v čom je dobrá a k čomu inklinuje. Nič nové už v súčasnosti asi nevymyslíme, ale je to o tom, ako tá žena zaujme klientov a ako bude výrobok predávať. Máme rôzne podporné programy, ktoré napomáhajú ľuďom nájsť ich silné stránky a na tom začať budovať. To je základ, ktorý sa neučíme ani v školách- nájsť to „pravé orechové“ pre nás.

Aké kurzy teda ženám poskytujete?

Dáša Černá Gejdošová: Najskôr ako treba začať – čo musí urobiť a čo ju čaká, ak sa do podnikania pustí. Ktoré kroky sú nevyhnutné a potrebné – legislatíva, účtovníctvo, založenie s.r.o. a potom aby vedela, v čom má ísť podnikať. Pomôcť jej nájsť ten správny produkt a začať ho predávať, podnikať v ňom. U nás vie dostať aj psychickú podporu a prípadne nadstavbové kurzy – obchodnícke zručnosti, komunikačné, prezentovanie… A potom nájsť si svoju komunitu a prípadne ju odporučiť k inej žene. Ide tu hlavne o spájanie žien aby videli, že každá sme to mali na začiatku ťažké, že v tých problémoch nie sú sami.

Podporujete ženy v podnikaní ešte aj inak?

Eva Vašková Čejková: V Čechách budeme na jeseň po dvoch rokoch vyhlasovať Českú podnikavú ženu roka a rozdáme 300 000 korún medzi ženy, ktoré majú životaschopné podnikateľské nápady. 3 ženy dostanú po 100 000 korún, aby mali niečo na začiatok podnikania.

V čom ešte podnikáte vy okrem toho, že rozširujete Ženy s.r.o?

Dáša Černá Gejdošová: Som pôvodom učiteľka, zostala som sama s dieťaťom, tak som sa vrhla do stavebníctva. Som prvá žena na Slovensku, ktorá má výučný list kachliar- všetko je možné, aj keď mi po dvoch rokoch povedali v škole, že diplom nedostanem a vidíte – mám. Mojou pokračovateľkou po praslici bude dcéra, ktorá bude tiež kachliarka. Podnikám 20 rokov a učila som sa sama, išlo o prácu pokus – omyl. Dnes to tieto ženy už nemusia absolvovať takto, stačí sa opýtať.

Eva Vašková Čejková: Ja mám reklamnú a produkčnú agentúru, takže 13 rokov podnikám. Pred tromi rokmi som šla na materskú a začalo ma to šrotovať, že ako to skĺbiť. Na materskej vznikol náš projekt ženy s.r.o., lebo už som nechcela len čistý biznis ale aj niečo, čo bude prospešné iným. Dnes sa venujem hlavne našej spoločnosti, na ostatné už veľa času nie je.

Chcete ponúknuť ženám v podstate „recept“ na šťastný život?

Eva Vašková Čejková: Myslím si, že recept na šťastný život neexistuje, je potrebné sa skôr vrátiť na Zem a k hodnotám, ktoré tu boli kedysi. Preto aj popri tom webe vznikli pracovne, pretože sme až príliš elektronickí a technologickí a často zabúdame na podstatné hodnoty a srdce, ktoré sú pre ženy prirodzené. Našou podstatou je nájsť vnútornú rovnováhu- uspokojenie kariérnych ambícií, venovať sa rodine a koníčkom. Kedysi boli na ženy kladené nároky, že musia byť buď dobré matky alebo úspešné podnikateľky a nebolo možné to spájať. My im chceme ukázať, že dnes to možné spájať je.

Stretnutie žien registrovaných v Ženy s.r.o.
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM