Nina Táborská Samospráva

Neuveriteľné sa stalo skutočným! Nový Starý most už spája oba brehy FOTO+VIDEO

Nový Starý most v noci preklenul Dunaj. Robotníkom tak ostáva na brehu už len dorobiť posledné metre na staromestskej strane a 75 metrov v Petržalke. Most má byť zmontovaný do začiatku decembra. Jazdiť po ňom bude električka č. 1, ktorá by mohla prvýkrát po moste prejsť v januári 2016.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľné sa stalo skutočným! Nový Starý most už spája oba brehy FOTO+VIDEO
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„V noci sa konštrukcia presunula cez celý Dunaj a most už nekončí nad riekou, ale na bratislavskej strane. Posledné štyri metre na staromestskej strane sa už budú spájať nad brehom zdvihnutím konštrukcie,“ uviedol na dnešnom brífingu primátor Ivo Nesrovnal.

„Podarilo sa nám v noci zdolať najťažší úsek, ktorým bolo premostenie mosta cez Dunaj. Okrem zmontovania tohto atypického kúska na bratislavskej strane treba ešte dorobiť 75 metrov na petržalskej strane,“ doplnil primátora riaditeľ stavby Peter Tekeľ.

Práve posledný výsuv označil totiž Tekeľ začiatkom októbra za posledné riziko. Časti mosta sa vysúvali v dvoch fázach, po prvej sa most priblížil k brehu Starého Mesta o 22 metrov, pri druhej o 45 metrov. Tam robotníci potrebovali využiť aj loď a Tekeľ teda dúfal, že hladina rieky nebude veľmi kolísať.

Práce budú pokračovať na dokončení pilierov na staromestskej strane a začína sa demontáž umelého ostrova, ktorý umožňoval konštruktérske a montážne práce z úrovne Dunaja. Na moste sa uložia inžinierske siete a začne sa povrchová úprava chodníkov. Po zmontovaní mosta odštartuje príprava na inštaláciu 450 svietidiel.

Pôvodne mali byť práce na moste a električkovej trati do Petržalky hotové do konca augusta, potom do konca októbra. Nakoniec sa mesto s firmou dohodlo na termíne 15. december 2015. Tekeľ podotkol, že zhotoviteľ je na najlepšej ceste, aby stavbu do tohto dátumu dokončil. Potom sa začnú kolaudačné konania. „Kedy sa prejdeme prvýkrát po moste, závisí od kolaudácie, ale v januári určite. Dúfam, že most budeme môcť Bratislavčanom ponúknuť na začiatku nového roku,“ dodal Nesrovnal.

Hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová podotkla, že sa dokončuje už aj Štúrova ulica, postupne končia práce na chodníkoch, električkových tratiach a momentálne sa pracuje na obojstrannej električkovej zastávke pred Univerzitou Komenského.

„Po dokončení kolektora sa dokončí aj križovatka Šafárikovo námestie a budú sa tiež teraz robiť už aj príjazdové komunikácie na most na oboch stranách Dunaja,“ dodala.

Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt realizuje za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percent podieľa Európska únia, 10 percent štát a 5 percent mesto. Aby ho eurofondy preplatili, treba ho dokončiť do konca tohto roka. Fakturuje sa však postupne. Nezaplatených je podľa primátora ešte asi 30 miliónov eur. Posledná faktúra má ísť za október, posledné dve už spôsobom refundácie.

Prečítajte si tiež: Bratislavská pešia zóna by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o Bulvár Štefánikova a Bulvár Mickiewiczova

Nový Starý most sa spojil so staromestským brehom
1
Galéria
Nový Starý most sa spojil so staromestským brehom
17
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM