Samospráva

Neúspešná kandidátka na starostu v Rači podala sťažnosť. Voliči boli podľa nej zmanipulovaní

Vyhlásiť komunálne voľby na starostu v bratislavskej Rači za neplatné – to žiada na Ústavnom súde SR jedna z neúspešných kandidátov na starostu Lucia Veselská. Na súd v posledný možný deň, 26. novembra, podala sťažnosť.

Ilustračný obrázok k článku Neúspešná kandidátka na starostu v Rači podala sťažnosť. Voliči boli podľa nej zmanipulovaní
Zdroj: TASR

„Voľby starostu v Rači boli ovplyvnené takými vážnymi porušeniami pravidiel volebnej súťaže, že sa stali neústavnými a nezákonnými,“ povedala Veselská.

Veselská, ktorá išla do volieb ako nezávislá, v sťažnosti napáda voľby starostu a zvolenie Petra Pilinského, za ktorým stála koalícia Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA a Strana zelených. Staronový starosta získal vo voľbách 4271 hlasov, teda vyše štyrikrát viac ako Veselská. Tá skončila tretia. Voliči však boli podľa jej sťažnosti zmanipulovaní, a tak hlasy stratila.

Zverejnené prieskumy

V sťažnosti Veselská poukazuje na to, že bol porušený zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Od 8. do 11. novembra sa totiž podľa nej do schránok obyvateľov Rače distribuovali noviny Račan aj s predvolebnými prieskumami.

Zverejňovať výsledky takýchto prieskumov však zákon dovoľuje najneskôr do siedmeho dňa pred dňom volieb. Tie sa však konali 15. novembra.

„Na tretej strane bol zverejnený predvolebný prieskum ohľadom predpokladanej podpory jednotlivých kandidátov na starostov mestskej časti aj so subjektívnymi komentármi,“ uvádza vo zverejnenej sťažnosti advokátska kancelária, ktorá Veselskú zastupuje. Komentáre boli podľa nej voči Veselskej nepravdivé a osočujúce. Noviny podľa sťažnosti zverejnili tiež názory významných osobností, ktoré vykresľovali pozitívny obraz len o jedinom kandidátovi.

V novinách negatívne informácie o Veselskej

„Periodikum podľa svojho spracovania na občanov pôsobí ako oficiálne periodikum mestskej časti, pričom ju vydáva obchodná spoločnosť, ktorej jediným spoločníkom a konateľom je zároveň aj asistent organizačných služieb a internej komunikácie kancelárie starostu,“ uvádza advokátska kancelária. Tá tiež pripomína, že konateľ je tiež členom predsedníctva a ústredným tajomníkom Strany zelených, kde je Pilinský členom.

Advokátska kancelária pripomína tiež, že periodikum zverejnilo aj rad negatívnych informácií o Veselskej, no pre krátky čas pred začiatkom moratória už nestihla využiť právo na odpoveď.

„Považujeme za preukázateľné, že nezákonným spôsobom publikovania periodika došlo k manipulácii voličov, ktorá zapríčinila stratu hlasov sťažovateľky,“ zdôraznili právni zástupcovia Veselskej. Uškodiť Veselskej mala tiež napríklad aj jedna zo stránok na sociálnej sieti Facebook či poškrtané bilbordy kandidátky.

ÚS má o sťažnosti na nezákonnosť alebo neústavnosť volieb alebo proti výsledku volieb rozhodnúť do 90 od jej doručenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM