Alexandra Húsková Rôzne

Netradičná kaviareň z kontajnerov bude slúžiť na oddych i kreativitu

V Karlovej Vsi o pár dní otvoria novú kaviareň - poskladanú z kontajnerov. Nadväzuje na tradíciu hostincov, ktoré tu stáli pred rokmi. Okrem kávy či denného menu tu však nájdu svoj priestor aj kreatívci.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná kaviareň z kontajnerov bude slúžiť na oddych i kreativitu
Zdroj: Dnes24.sk

Starší obyvatelia Karlovej Vsi si pravdepodobne pamätajú známy hostinec Riviera, ktorý pôvodne stál na začiatku hlavnej ulice pred vodárňou. Postavil ho po 1. svetovej vojne Jozef Ruža. V budove bol aj obchod, striedavo mäsiar, lekáreň a iné. Posledná rekonštrukcia celkom zmenila pôvodný vzhľad domu. Dnes je v ňom umiestnená pobočka Tatrabanky.

Kontajnery ako systém na oživenie priestoru

Dana a Oliver Kleinertovci z OZ Urban Kontakt (známi aj ako tvorcovia kontajnerového projektu Šafko, či návrhu kreatívnej štvrte The Most) sa rozhodli vytvoriť oddychovo-kreatívne miesto na svojom pozemku v Karlovej Vsi.

Netradičná kaviareň je poskladaná ako lego z lodných kontajnerov. Niektoré z kontajnerov pochádzajú z presťahovaného Šafka, niektoré z Pohody. aby na tomto mieste vynikol ich cieľ, na viacerých miestach sú presklenené. „Pre nás je dôležité toto konkrétne miesto v Karlovej Vsi, je vlastne bránou do tejto mestskej časti. A je veľmi fajn, že tú bránu tvoria kreatívni šikovní ľudia," povedala pre Bratislava24.sk Dana Kleinert.

„Sme tu od roku 2003 a postupne sa stáva akýmsi „kreatívnym hubom“. Spájame tu rôznych kreatívnych ľudí a vzniká tak prirodzený priestor pre prácu, oddych i umenie," dodala.

Nič nestaviame nastálo, kontajner je dočasná záležitosť prinášajúca rýchly pozitívny obsah

Kontajnerová kaviareň priťahuje pozornosť, nie je to však stavba, na aké sme zvyknutí. „Našim záujmom nie je zahustiť priestor výstavbou, ale priniesť tak potrebný život vo spoločnom priestore v tejto lokalite," hovorí Dana Kleinert. Vzdušné kontajnery dopĺňa letná drevená terasa. Kontajner Riviéra by mal ponúkať okrem kávy a ľahkého občerstvenia aj denné menu. Jej noví majitelia sa tak stali ďalšími kolegami s ľuďmi, ktorí už na tomto mieste pôsobia.

Na kvalitu zdravých jedál budú dozerať ambasádorky Jamieho Olivera z OZ Jemine. Ponúkať by tu mali aj lokálne praženú kávu. Otvorenie kaviarne/bistra by malo prebehnúť ešte v priebehu mája.

Pokračovať v tradícii

V Kontajneri Riviéra nájdete vystavený aj vyše 80-ročný kajak. „Chceme upriamiť pozornosť na históriu Karlovej Vsi, ako aj vodáctva, keďže rameno Dunaja je v bezprostrednej blízkosti. Sme veľmi radi, že majitelia kaviarne s týmto konceptom nadšene súhlasili. Začíname výstavou Matúša Šrámeka, ktorý nám poskytol fotografie aj s výkladom o histórii Karlovej Vsi," priblížila Dana Kleinert.

Nové bistro teda otvorí výstava historických fotografií pri príležitosti 200. výročia úmrtia zakladateľa Karlovej Vsi – grófa Karola Jozefa Hieronyma Pálffyho, podľa ktorého bola Karlova Ves pomenovaná.

Matúš Šrámek, autor knihy „Taká bola Karlova Ves" víta možnosť výstavy ako priblíženie histórie pôvodnej Karlovky, ktorá musela ustúpiť sídliskovej výstavbe. Na historických záberoch bude možnosť vidieť, ako vyzerala Karlova Ves v minulosti a aj jej zobrazenia na starých mapách.

Rovnako sa medzi fotografiami nachádzajú zábery, ako pôvodne vyzeralo miesto, kde v súčasnosti stojí kontajnerová kaviareň KONTAJNER RIVIÉRA.

Čítajte aj: Baroková záhrada, nová zeleň aj Zimná jazdiareň. Ako sa mení tvár hradného areálu

Kontajnerová kaviareň v Karlovej vsi
6
Galéria
Zdroj: Urban Kontakt
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM