KAW Rôzne Správy

Nepochopiteľné! Čiernych skládok v Bratislave pribúda. Prečo nevyužívame zberný dvor?

Skupina nadšencov zo Zelenej hliadky by o skládkach v našom meste mohla písať romány. Nepridávajte im prácu, odneste odpad tam, kam patrí.

Ilustračný obrázok k článku Nepochopiteľné! Čiernych skládok v Bratislave pribúda. Prečo nevyužívame zberný dvor?
4
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave sú tisícky bytov, z ktorých je potrebné takmer každý z času na čas zrenovovať a opraviť, vymeniť vaňu, kachličky a dlažbu. Predstavte si, ako by mesto vyzeralo, keby každý odviezol odpad na zelenú plochu za sídliskom.

Šup s vaňou do prírody

Možno si ťukáte po čele, skupina nadšencov zo Zelenej hliadky má však so skládkami odpadu bohaté skúsenosti. Nedávno odstránili jednu blízko čističky odpadových vôd. Staršiu vaňu spolu s asi 24 vrecami kleberu a obkladačiek niekto vyhodil len tak do prírody.

„My sme to samozrejme nenechali ležať na mieste. Zvrátené sú na tom minimálne dve veci. Všetok odpad by bolo možné zlikvidovať na legálnej skládke za 10 až 15 eur. Toľko navyše možno stála nafta človeka, ktorý sa rozhodol vyviezť odpad takto na okraj mesta,“ uvádza na sociálnej sieti Zelená hliadka.

Kapitulské dvory - otvorené verejné smetisko
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Čo bolo bolo, teraz je tu OLO!

Spoločnosť OLO ponúka možnosť doviezť odpad z rekonštrukcie bytu do ich zberného dvora. „Zberný dvor je zriadený na účely bezplatného legálneho uloženia zložiek komunálneho odpadu. Je určený pre fyzické osoby aj podnikateľov, ktorí majú trvalý pobyt v hlavnom meste,“ dozvedáme sa od OLO, a. s.

Zberný dvor na Starej Ivánskej ceste 2 je otvorený každý pracovný deň a v sobotu od 8:00 do 18:00 hod. V nedeľu a počas sviatočných dní majú zatvorené. Ak by ste mali nejaké otázky, môžete sa obrátiť na ich zákaznícku linku.

Do zberného dvora môžete bezplatne odovzdať tento komunálny odpad:

Objemný odpad – bez obmedzenia množstva

Drobný stavebný odpad – max. 1 meter kubický / 1 fyzická osoba/ za 1 rok

Biologicky rozložiteľný odpad – bez obmedzenia množstva

Kovy – predovšetkým železný šrot – bez obmedzenia množstva

Papier a lepenka – bez obmedzenia množstva

Plasty – bez obmedzenia množstva

Sklo – bez obmedzenia množstva. V prípade okien a dverí s presklením je potrebné tieto mechanicky vyskliť pred uložením do príslušnej nádoby a rámy uložiť do objemného odpadu

Elektroodpad z domácností – bez obmedzenia množstva

Svetelné zdroje – bez obmedzenia množstva

Batérie a akumulátory – bez obmedzenia množstva

Drevo – bez obmedzenia množstva

Odpady z domácej chémie (prinesené výhradne v pôvodných obaloch) – bez obmedzenia množstva (farby, rozpúšťadlá, pracie prášky, lepidlá)

Je pravda, že jeden meter kubický stavebného odpadu zdarma je dosť málo. Najmä ak rekonštruujete viac miestností v byte. Ak sa však nepotrebný materiál rozdelí na každého člena rodiny, mali by ste zo zberného dvora odísť spokojný bez odpadu a aj bez platenia.

V Bratislave prevádzkujú zberné dvory aj niektoré mestské časti. Informácie o ich službách a otváracích hodinách nájdete TU.

Čítajte aj: Rača získala dotáciu na odstraňovanie nelegálnych skládok. V meste bude čistejšie

Likvidácia čiernych skládok v Bratislave sa urýchli
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM